HOORN - De burgemeester heeft besloten dat er geen tractoren meer bij demonstraties aanwezig mogen zijn. Tijdens recente demonstraties tegen het coronabeleid ontstonden hierdoor gevaarlijke situaties, verkeersopstoppingen en overlast in de Hoornse binnenstad.

Bestuurders riskeren een boete van € 4.500 of een celstraf van 2 maanden als ze toch komen.

De afgelopen periode is in Hoorn regelmatig gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Bij demonstraties op 12, 19 en 26 januari reden er tractoren mee met de zogenaamde ‘Fakkeltochten’ in de binnenstad.

Onwenselijke en gevaarlijke situaties

Dit heeft verschillende keren geleid tot onwenselijke en gevaarlijke situaties. Zo reden tractoren tegen het verkeer in, door voetgangersgebied en over horecapleinen. Ook veroorzaakten de voertuigen ernstige verkeersopstoppingen en licht- en geluidsoverlast. Gemeente en politie ontvingen hierover veel klachten van bewoners en ondernemers.

Bij de demonstraties in januari werden verschillende boetes en waarschuwingen uitgedeeld voor overtredingen door bestuurders van tractoren. En ondanks verschillende verzoeken om de tractoren thuis te laten, bleven de tractoren toch komen.

Verbod op aanwezighed tractoren

Om gevaarlijke situaties en overlast voor bewoners, omstanders en horecabezoekers te voorkomen besloot de burgemeester daarom om tractoren en andere landbouwvoertuigen bij demonstraties in de binnenstad van Hoorn te verbieden. Het is nadrukkelijk geen verbod op demonstraties, het is een verbod op de aanwezigheid van tractoren bij demonstraties.

Bij een overtreding van het verbod riskeren bestuurders van tractoren en andere landbouwvoertuigen een boete van maximaal € 4.500 of een celstraf van maximaal 2 maanden.