HOORN - De gemeente Hoorn wil in 2020 inzetten op drie aandachtspunten om alcohol- en drugsmisbruik onder jongeren terug te dringen. Hiervoor is 10.000 euro beschikbaar. De gemeente wil doorgaan met het project Jong Preventie Proef. Dit is een methode voor alcoholverstrekkers waarbij zij geld inleggen voor de alcoholcontrole. Handhaving op alcohol aan minderjarigen blijft nodig, omdat 65% van de Hoornse alcoholverstrekkers zich aan de wet houdt. Vooral de cafetaria’s scoorden slecht volgens het laatste nalevingsonderzoek van de GGD. Het college wil, naast alcoholcontroles, het alcohol- en drugsmisbruik onder jongeren terugdringen via preventie, onder meer door dit jaar activiteiten te organiseren om de kennis bij ouders te vergroten.

Meedoen met proef aparte alcoholcontrole
Bij het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren zet Hoorn eigen interventies in die bijdragen aan lokale handhaving van de alcoholwet, preventie en bewustwording. Zo deden vorig jaar 19 alcoholverstrekkers mee met de Jong Preventie Proef Methode (JPPM). Burgemeester Jan Nieuwenburg: ‘Het slagingspercentage is gemiddeld gelijk aan andere onderzoeken, maar door de gerichte aanpak zijn ondernemers alerter op hun schenkbeleid. Met 55% als slagingspercentage bij de controles van de Hoornse proef is dat ook echt nodig.’ Onderdeel van de methode is drie keer een onaangekondigd bezoek van mysterykids. Als de controle goed is, krijgen ze hun inleg terug. Zo niet dan wordt het geld ingezet voor extra handhaving op straat. Horecagelegenheden en cafetaria’s kunnen dit jaar meedoen en zich aanmelden voor de proef. Zij ontvangen hierover een brief.

Ouders stellen verkeerde grenzen
Naast de proef met de alcoholverstrekkers wil de gemeente de neveneffecten van meer handhaven aanpakken. Een van die effecten kan zijn dat ouders toestaan dat minderjarigen thuis alcohol drinken of bij vrienden. De gemeente trekt geld uit om lezingen voor ouders te gaan organiseren. Doel is de kennis van ouders te vergroten en te koppelen aan vraagstukken binnen de opvoeding. Wethouder Van der Ven: ‘We moeten af van het idee dat alcohol- en drugsgebruik geaccepteerd is. Veel ouders zijn in de afgelopen jaren wel strenger geworden, maar staan drinken op speciale gelegenheden wél vaker toe. Die manier van grenzen stellen werkt niet. Als de grens 18 jaar is dat geldt dat alle dagen van het jaar totdat je 18 wordt.’

Alcoholcontroles tijdens evenementen
Dit jaar zal tijdens evenementen, zoals de kermis weer flink gecontroleerd op de alcoholleeftijd. De medewerkers van Team handhaving houden intensief toezicht. Daarnaast wordt het project ‘Wakker Ouder’ toegepast. Dit project is een samenwerking met politie en HALT. Wanneer een minderjarige dronken wordt aangetroffen op straat of in de horeca, worden de ouders wakker gebeld en geïnformeerd. De jongere krijgt een boete.

Drugsvoorlichting
De gemeente zal dit jaar ook geld uittrekken voor drugsvoorlichting. Wethouder Van der Ven wil met het onderwijs bespreken wat daar gedaan wordt aan voorlichting en met signalen van drugsgebruik. Ook wil de wethouder jongeren en hun ouders bewuster maken van de gevaren: ‘Het is voor veel ouders een taboe om over drugs te praten, laat staan te weten op welke signalen ze moeten letten.’