HOORN - In de gemeente Hoorn wordt op dit moment grootschalig glasvezel aangelegd door Open Dutch Fiber en KPN Netwerk. Het nieuwe glasvezelnetwerk biedt verschillende voordelen, zoals supersnel internet, hogere download- en uploadsnelheden, stabiele verbindingen en betrouwbaarheid. Internet is tegenwoordig erg belangrijk voor zowel mensen als bedrijven. De gemeente Hoorn hecht daarom belang aan de aanleg van een goed glasvezelnetwerk, waarbij gekozen kan worden tussen verschillende aanbieders.

Overstappen op glasvezel is niet verplicht
De aanleg van het glasvezelnetwerk gebeurt in verschillende fases, waarbij steeds een ander deel van de stad en omliggende dorpen wordt aangesloten. Tijdens de aanleg wordt overlast tot een minimum beperkt. De netwerkbeheerders informeren bewoners over wat zij kunnen verwachten. De gemeente en andere partijen zijn hier nauw bij betrokken. Open Dutch Fiber en KPN Netwerk zijn alleen verantwoordelijk voor het glasvezelnetwerk. Om van glasvezelinternet gebruik te kunnen maken is een glasvezelinternetabonnement nodig. Dit kan bij aanbieders, zoals KPN Telecom, T-Mobile of een andere provider die toegang heeft tot dit glasvezelnetwerk. Het is niet verplicht voor inwoners en bedrijven om over te stappen op glasvezel.

Verschillende aanbieders om uit te kiezen
Naast de communicatie die inwoners ontvangen over de aanleg van het glasvezelnetwerk, ontvangen zij ook informatie van de providers die een glasvezelinternetabonnement aanbieden. Soms kan dit als verwarrend en vervelend worden ervaren. De gemeente Hoorn begrijpt dat, maar kan hier niets aan doen, omdat de commerciële partijen verantwoordelijk zijn voor hun eigen marketingactiviteiten. De gemeente blijft samenwerken met de betrokken partijen om de communicatie zo duidelijk mogelijk te houden. De inwoner beslist zelf of hij overstapt op glasvezelinternet en bij wie er een abonnement afgesloten wordt. Dit moet dan wel een provider zijn die toegang heeft tot het glasvezelnetwerk.

Met de grootschalige glasvezelaanleg zet de gemeente Hoorn een belangrijke stap naar een toekomstbestendige en verbonden gemeenschap. Het biedt inwoners en bedrijven de mogelijkheid om te profiteren van snel internet en draagt bij aan de economische ontwikkeling van de regio.