HOORN - Vanaf 1 januari 2022 kunnen eigenaren van winkelpanden weer subsidie krijgen om woningen boven of in winkels te realiseren in de Hoornse binnenstad.


De gemeenteraad besloot van 2021 tot en met 2025 ieder jaar 75.000 euro beschikbaar te stellen voor de subsidie. Hiermee wil de gemeenteraad eigenaren van winkelpanden stimuleren om ruimte die anders leeg staat beter te benutten. Dit helpt bij het terugdringen van de woningnood en gaat leegstand tegen.

Groot succes

De subsidie bleek een groot succes. In 2021 vroegen 9 pandeigenaren de subsidie aan om 26 woningen te realiseren. Dit was meer dan het bedrag in de subsidiepot. Daarom heeft de raad 75.000 euro extra uitgetrokken om alle aanvragen uit 2021 te kunnen helpen met subsidie. Voor 2022 kunnen pandeigenaren vanaf 1 januari 2022 weer nieuwe aanvragen indienen.

Aanpassing subsidie wonen boven en in winkels

De subsidieregeling is voor 2022 iets aangepast, om te zorgen dat zoveel mogelijk eigenaren gebruik kunnen maken van de subsidie. Eigenaren van winkels kunnen voor maximaal twee woningen per pand subsidie krijgen. Anders kan het geld al na één aanvraag op zijn. Ook moet de eigenaar al een bouwvergunning hebben aangevraagd voor de woningen.

Subsidie

De bedragen en een aantal voorwaarden voor de subsidie zijn:

  • De eigenaar moet een bouwvergunning hebben aangevraagd.

  • De eigenaar moet zelf minimaal 2.000 euro uitgeven.

  • Maximaal voor 2 woningen per winkelpand subsidie.

  • Maximaal 10.000 euro per woning in het kernwinkelgebied. En maximaal 7.000 euro buiten het kernwinkelgebied.

  • Maximaal 4.500 euro voor een aparte (trap)opgang op het Grote Noord. Op andere locaties maximaal 2.500 euro.

  • Maximaal 2.500 euro extra voor een sociale huurwoning

Geen subsidie voor woningen in winkels kernwinkelgebied

Voor woningen boven winkels kunnen eigenaren van winkels in de hele binnenstad subsidie aanvragen. In het kernwinkelgebied kunnen eigenaren geen subsidie krijgen een woning in een winkel. Het gaat dan om het Grote Noord, Kleine Noord, Nieuwsteeg, Lange Kerkstraat, Gedempte Turfhaven, Breed (tussen Achterom en de Veemarkt), Gouw, Nieuwstraat en Kerkstraat. Dit is bedoeld om voldoende winkels beschikbaar te houden in deze straten.

Meer informatie en aanvragen

Alle informatie en voorwaarden zijn te vinden op de website van de gemeente Hoorn: www.hoorn.nl/wonenbovenwinkels.