HOORN - Op vrijdag 16 september 2022 is voor het pand aan de Gouw 21 in Hoorn een Stolperstein gelegd voor Arie Groot.


De heer Groot is geboren in 1925. Op 2 juli 1944 werd hij gearresteerd in Amsterdam. Op 9 augustus van dat jaar werd hij geïnterneerd. Vervolgens werd hij gedeporteerd uit Amersfoort en op 1 februari 1945 is hij vermoord in Neuengamme. Als jongen van 19 werd hij slachtoffer van het nationaal-socialisme. Arie Groot was goudsmid. Zijn arrestatie was het gevolg van verraad door een kennis; het ging waarschijnlijk om een door de bezetter niet geoorloofde handel in edele metalen.

Struikelstenen

Stolpersteine (struikelstenen) zijn gedenkstenen voor tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde mensen. Stolpersteine zijn niet alleen voor vermoorde Joden. Ze zijn voor alle slachtoffers van de nazi’s. De kunstenaar noemt ze struikelstenen, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Stolpersteine worden in het trottoir geplaatst ter vervanging van een andere tegel of steen. Ze worden geplaatst voor het laatste zelf gekozen huis van een slachtoffer. De steen voor de heer Groot ligt op het adres Gouw 21 waar de heer Groot zijn jeugd doorbracht en waar zijn ouders een juwelierszaak hadden.

Wandelroute Hoornse Stolpersteine

Op 18 juni 2012 plaatste de Duitse kunstenaar Gunter Demnig voor negen huizen in Hoorn bij elkaar zestien Stolpersteine. Een wandelroute langs deze stenen is te vinden op de website van Vereniging Oud Hoorn.