HOORN - Mensen met een verstandelijke beperking of die moeite hebben met lezen maken een stuk minder gebruik van hun stemrecht dan andere kiezers. Daarom is er voor stemgerechtigden in de gemeente Hoorn een stemhulp met Steffie gemaakt. Steffie legt het stemmen eenvoudig uit, zodat iedereen zich goed kan voorbereiden voor een bezoek aan het stemlokaal op 16 maart.

Steffie biedt hulp door alle teksten voor te lezen en indien nodig een neutrale uitleg te geven bij de ingewikkelde politieke stellingen en woorden. Een voorbeeld hiervan is de uitleg bij de term begrotingstekort: "Een stad heeft begrotingsproblemen als de uitgaven van de stad hoger zijn dan de verwachte inkomsten”. Na het invullen van de stemhulp wordt er op een eenvoudige manier getoond welke politieke kwesties in een gemeente spelen, waar partijen voor staan en welke partijen het beste aansluiten bij de eigen mening.

De stemhulp van Steffie is voor het eerst met veel succes ingezet tijdens de Tweede Kamer verkiezingen van 2021. Toen maakte meer dan één miljoen mensen gebruik van deze optie. Ook legt Steffie met filmpjes en gesproken tekst op een eenvoudige manier uit hoe de verkiezingen en het stemproces werken. De stemhulp is gemaakt voor en door mensen met een beperking en is door iedereen te gebruiken via Hoewerktstemmen.nl.
Vanaf 17 februari 2022 is de stemhulp van Steffie voor de gemeenteraadsverkiezingen in Hoorn beschikbaar. Want iedereen moet eenvoudig kunnen stemmen!