HOORN -Door de versoepelingen van de coronamaatregelen neemt de drukte op straat toe. 1,5 meter afstand houden vraagt dan van iedereen de aandacht. Vooral fietsers en voetgangers moeten op sommige paden en kruispunten de ruimte met elkaar delen. Dit geldt ook voor de scholieren die deze week weer (volledig) naar school gaan. Bij het stoplicht kun je al snel met een groepje bij elkaar staan wachten. Daarom sluit de gemeente Hoorn zich aan bij de campagne ‘Verantwoord onderweg’ met posters, social mediaberichten en stoepteksten op ruim 150 plekken waar diverse verkeersstromen samenkomen.

Geef elkaar de ruimte
‘In de maand juni en voordat de zomervakantie begint verwachten we door de versoepelingen de meeste verkeersbewegingen. Dit komt door het weer (volledig) opengaan van de basis- en middelbare scholen in Hoorn waar veel scholieren, ook van buiten de gemeente fietsend naartoe gaan. Daarnaast reizen andere inwoners en bezoekers voornamelijk op de fiets of lopend door Hoorn. Dat is heel goed, maar we willen nogmaals benadrukken dat de basisregels tegen het coronavirus ook buiten gelden’, aldus wethouder verkeer, Samir Bashara.

Verkeersstromen
De gemeente heeft locaties in kaart gebracht waar verkeersstromen samenkomen. Denk aan kruispunten, bij stoplichten, in de buurt van scholen en winkels. Op die punten is het belangrijk dat verkeersdeelnemers elkaar ruimte geven. Soms is het nodig om niet naast elkaar, maar achter elkaar te wachten bij een fietsersstoplicht. Of is het nodig om even in te houden bij het passeren op de stoep. Zo kan iedereen daar veilig door lopen. Dit is een kleine moeite en draagt snel bij aan het volgen van de basisregels.

De provincie steunt deze campagne in Noord-Holland en stelt campagnemateriaal beschikbaar. Afhankelijk van de versoepelingen en de groei van het aantal bezoekers aan de stad wordt tijdens de zomer aandacht besteed aan de dan geldende basisregels.