HOORN - Op 17 november startte wethouder Arthur Helling de eerste werkzaamheden voor de inrichting van het Hoornse stadsstrand. Op de nieuwe oeverdijk in Hoorn komt het grootste aan een meer gelegen stadsstrand van Nederland.

De nieuwe zandige oeverdijk, het deel tussen schouwburg Het Park en de Galgenbocht, wordt de komende 1,5 jaar ingericht als stadsstrand. Er komen fiets- en wandelpaden, bruggen, parkeergelegenheid voor auto en fiets, een voetbalveld, een beachvolleybalveld, een fitnesstoestellen/calisthenics park, een zwemsteiger en meerdere speelplekken voor kinderen. Vlakbij de zwemsteiger komt een strandpaviljoen, en halverwege het stadsstrand bij de uitkijkheuvel is er plek voor een foodtruck. Kijk voor de locaties van deze voorzieningen op de plattegrond. Deze staat op de homepage van de nieuwe website over het stadsstrand: https://strand.hoorn.nl.

Start werkzaamheden inrichting stadsstrand

De Alliantie Markermeerdijken is gestart met het verwijderen van de voorbelasting. Dit is het zand dat nodig was voor de zetting (inklinken) van de ondergrond. Komende periode gaan ze aan de slag met de funderingen voor de parkeergelegenheden, de sportvelden en de fiets- en wandelpaden. Ook verlengen ze de tweede strekdam en maken vervolgens de uitkijkheuvel af. Naar verwachting wordt het eerste deel van het strand, van de schouwburg tot aan de geplande wandelbrug, in de zomer van 2023 opengesteld. In de zomer van 2024 is waarschijnlijk het gehele stadsstrand klaar voor gebruik.

Wie doet wat?

De Alliantie Markermeerdijken versterkt ruim 33 kilometer Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. In Hoorn zorgt de Alliantie voor droge voeten door onder andere een oeverdijk aan te leggen. De gemeente Hoorn heeft het initiatief genomen tot het realiseren van een stadsstrand op de oeverdijk. In opdracht van de gemeente legt de Alliantie het Hoornse stadsstrand aan.

Ruim 1,4 miljoen euro subsidie van Provincie Noord-Holland

De Provincie Noord-Holland geeft de gemeente 1 miljoen euro voor het realiseren van het stadsstrand. Ook heeft de provincie een subsidie toegekend van 450.000 euro voor het verbeteren van het fietsnetwerk. Langs de kust tussen Hoorn en Amsterdam komt een doorlopende fietsroute voor inwoners en toeristen.

Wethouder Arthur Helling: ‘We zijn blij met deze bijdragen. We hebben het ontwerp voor het stadsstrand in nauwe samenwerking met de Provincie Noord-Holland gemaakt. De provincie wil met haar samenwerkingspartners de recreatie, natuur en economie in het gebied tussen Hoorn en Amsterdam versterken. Op deze manier wordt de regio aantrekkelijker om te wonen, te werken en te leven. Het Hoornse stadsstrand met zijn aantrekkelijke landschap en vele recreatiemogelijkheden zal daar een grote bijdrage aan leveren.’

Inloopbijeenkomst dinsdagavond 13 december

Wilt u meer weten over het Hoornse stadsstrand? Heeft u vragen over wat er straks allemaal te doen en beleven valt of vragen over de uitvoering van de werkzaamheden? Wilt u meer weten over hoe de gemeente de parkeerdruk in de Grote Waal wil gaan monitoren? Kom dan naar de inloopbijeenkomst op dinsdag 13 december van 19.00 tot 21.00 uur in grand café Turf, Gedempte Turfhaven 19. Medewerkers van het team stadsstrand van de gemeente en medewerkers van de Alliantie Markermeerdijken staan u graag te woord.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het Hoornse stadsstrand op de nieuwe website https://strand.hoorn.nl of kom naar de inloopbijeenkomst op 13 december.