HOORN - Voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar, die hun talenten willen ontdekken, zichzelf beter willen leren kennen en iets goeds willen doen voor een ander, is dit de gouden kans. Op 19 oktober 2020 start in Hoorn een nieuwe groep in het Gouden Kans project.


Jongeren volgen een half jaar trainingen en persoonlijke coaching en hebben zo de kans om op een vernieuwende manier hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Daarbij werken ze aan een project met een duurzaam of sociaal thema bij mooie organisaties die midden in de samenleving staan. Het biedt jongeren een kans om ervaring op te doen en een duidelijk beeld te krijgen voor een toekomstperspectief. Deelname is gratis.

Kholoud al Mobayed, wethouder sociale zaken en arbeidsmarktbeleid van de gemeente Hoorn, is blij dat het Gouden Kans project nu in Hoorn start. ‘Het betekent voor de jongeren die meedoen een kans om op een vernieuwende manier hun talenten te ontdekken, werkervaring op te doen en zichzelf beter te leren kennen. Het helpt ze bij het maken van een volgende stap voor hun toekomst. Als gemeente vinden we dit belangrijk. Het is een mooie ervaring waar ze later veel aan zullen hebben. Voor organisaties is het een mogelijkheid om jongeren aan te trekken en samen een maatschappelijk project op te pakken.’

Voor wie?

Het Gouden Kans project is er voor alle jongeren tussen de 16 en 27 jaar, die gedurende 6 maanden, ten minste 20 uur per week beschikbaar zijn. Jongeren die bijvoorbeeld gestopt zijn met een opleiding, een tussenjaar hebben en zoeken naar een zinvolle manier om uit te zoeken wat de toekomst te bieden heeft of jongeren die op zoek zijn naar een volgende stap in hun carrière en extra vaardigheden willen leren. Aanmelden kan via de website Gouden Kans project.

Praktijkervaring met impact

In het Gouden Kans Project werken jongeren samen aan een ‘goed gevoel project’ bij een organisatie die sociaal of duurzaam het verschil maakt. Ze beginnen met een gezamenlijke startweek om elkaar en zichzelf beter te leren kennen. Vervolgens volgen ze een inspirerend workshopprogramma om interesses, talenten en doelen te ontdekken en verder te ontwikkelen. Ten slotte zetten ze zich bij verschillende organisaties in voor een maatschappelijke opdracht. De organisaties krijgen nieuwe inzichten, inspiratie en een concreet project door de inzet van de jongeren. Ze worden gecoacht in de praktijk, zodat ze hun talenten ontdekken samen met andere jongeren en organisaties. Een gouden combinatie! Wij zoeken nog organisaties met een sociale of duurzame uitdaging waar wij een team van jongeren aan kunnen koppelen. Kijk voor meer informatie op de website Gouden Kans Project.

Betrokken organisaties

Het Gouden Kans project vindt plaats in Noord-Holland Noord en is onderdeel van MDT (Maatschappelijke Diensttijd). Het loopt van 1 oktober 2019 tot 1 oktober 2021. In die tijd kunnen acht groepen jongeren deelnemen. Het project wordt gecoördineerd door RPAnhn (namens alle gemeenten in Noord-Holland Noord). De uitvoering wordt opgepakt door MEE & De Wering, Starters4Communities, Calibris en Parlan. Met deze organisaties hebben we een goede mix voor wat betreft de inhoud van het programma en begeleiding voor een brede doelgroep jongeren. Het project krijgt financiering vanuit het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van de Ministeries VWS, OC&W en SZW.