HOORN - Favoriete sport- en spelwensen van inwoners krijgen een plek op het Hoornse stadsstrand. De aanbesteding voor de sport- en spelvoorzieningen op het stadsstrand is gestart.

Wensen inwoners

In 2020 konden inwoners via het platform ‘Voor een mooie stad’ ideeën delen voor de invulling van het Hoornse stadsstrand. Meer dan 3.000 mensen deden hier aan mee. Vier populaire ideeën die veel stemmen kregen, krijgen een plek op het stadsstrand: een voetbalveld, een beachvolleybalveld, fitnesstoestellen/calisthenics park, en een speelplek voor kinderen. Dit worden openbare sport- en speelplekken waar iedereen gratis gebruik van kan maken.

Invulling fitness/calisthenics park

In een calisthenics park staan toestellen die specifiek ontworpen zijn voor het trainen met eigen lichaamsgewicht. Dit najaar konden inwoners aangeven welke toestellen ze wensen in het fitness/calisthenics park. Meer dan 250 inwoners hebben hier aan meegedaan. Zes toestellen zijn als favoriet naar voren gekomen. Dit zijn: pull-up bars, monkeybars, een parcours, turnbruggen, toestellen voor buikspieren, en toestellen voor dipping. Deze favorieten zijn als verplicht onderdeel meegenomen in de aanbesteding. Mensen met weinig tot veel ervaring met fitness, van jong tot oud, kunnen hier gebruik van maken. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van de toestellen, zijn deze en de andere toestellen in het fitness/calisthenics park zonder bewegende delen. Dit park ligt in het eerste deel van het stadsstrand en is zomer 2023 klaar voor gebruik.

Groot speelschip en meerdere kleine speelplekken

Verspreid over het stadsstrand komen vier kleinere speelplekken. Deze hebben elk zo’n drie speeltoestellen. Ook komt er een groot speelschip van minimaal 9 meter lang. Dit zijn inclusieve speelplekken, zodat alle kinderen, met of zonder beperking, hier samen kunnen spelen. Zomer 2023 zijn het speelschip en twee speelplekjes klaar voor gebruik. Deze liggen in het eerste deel van het stadsstrand. De andere twee speelplekjes zijn in gebruik vanaf zomer 2024.

Beachvolleybal en voetbal

In een ellipsvormige plek komen twee beachvolleybalvelden met wedstrijdafmetingen. Hier ligt speciaal zand geschikt voor beachvolleybal. In een andere ellips komt het voetbalveld. Deze heeft de afmetingen van een zaalvoetbalwedstrijdveld en bijbehorende voetbaldoelen. Ook komen er vier pannadoelen aan de kanten van het veld. Het voetbalveld heeft natuurgras. Deze twee sportvoorzieningen worden in het tweede deel van het strand aangelegd, en zijn daarom vanaf zomer 2024 beschikbaar.

Planning opening stadsstrand

Naar verwachting kan het eerste deel van het strand, van de schouwburg tot aan de geplande wandelbrug, in de zomer van 2023 worden geopend. Het tweede deel van het strand, van de wandelbrug tot aan de verkeersbrug bij de Galgenbocht, is dan nog nodig voor het veilig aanvoeren van materiaal voor de bruggen. Naar verwachting kan in de zomer van 2024 het gehele strand worden geopend. Kijk voor meer informatie over het stadsstrand op www.hoorn.nl/stadsstrand.