HOORN - Op 1 maart start voor 12 mensen het scholingstraject 'Datacenter Technician'. Het scholingstraject is een initiatief van de gemeente Hoorn, ontwikkeld door Microsoft en ITPH Academy, in samenwerking met het ROC Horizon College Hoorn. De opleiding is ontwikkeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden in de Datacenter Academy binnen een half jaar klaargestoomd om te werken in een datacenter.

Voldoende vraag naar goed opgeleide Datacenter Technicians

De ontwikkeling van datacenters in deze regio gaat snel en daarmee groeit de vraag naar medewerkers. Wethouder Kholoud Al Mobayed (Sociale Zaken en Arbeidsmarkt): ‘Inwoners moeten in deze regio kunnen wonen én werken. Dat past bij de ambitie om een aantrekkelijke regio te zijn. Juist in deze tijd ben ik blij dat we inwoners van onze gemeente extra opleidingsmogelijkheden kunnen bieden. Iedereen verdient een kans om door te ontwikkelen of om te scholen. Ik hoop dat dit een stimulans is voor anderen om vooruit te kijken.’

Diverse mix van deelnemers

De deelnemers zijn in samenwerking met WerkSaam Westfriesland geselecteerd uit een groep inwoners met- of zonder recht op uitkering, inwoners met ontslagdreiging op korte termijn en Tozo-aanvragers. Het is gelukt een diverse mix deelnemers samen te stellen; jong, wat ouder, mannen, vrouwen en met van oorsprong diverse nationaliteiten. Voor deze mensen is dit een kans om een nieuwe stap te zetten, zonder achtergrond in de IT.

Opleiding grotendeels online

Vanwege Covid-19 wordt de opleiding grotendeels online georganiseerd, maar ook fysiek in het Microsoft Datacenter Lab van het Horizon College. Naar verwachting kunnen deze mensen na behalen van het diploma snel aan de slag bij een van de datacenters in de regio.