HOORN - Ook dit jaar graast er weer een schaapskudde in Hoorn om een deel van de bermen te begrazen. De kudde is vanaf deze week weer te zien.

De schapen grazen langs De Strip, de IJsselweg, De Oostergouw, de Berkmergouw, de Nachtwachter/Brandwachter en Scheldeweg/Rijnweg. Verder komt de kudde deels de wijk in bij Hof van Holland, Risdam en Kersenboogerd zuid. De schapen komen in drie rondes naar Hoorn. Zij zijn hier per ronde ongeveer 6 weken. De tweede ronde start in juli en de derde ronde start in oktober.

Hoe gaan ze te werk?

De schapen grazen telkens een vak dat wordt afgezet met flexinetten. Dagelijks of meerdere keren per dag verplaatst een herder de kudde naar een volgend vak. De grootte van de kudde varieert van 100 tot 250 schapen. De herder werkt met border collie honden, die zijn getraind om de schapen veilig te verplaatsen. De Kempische heideschapen zijn gewend aan werken langs de weg en achter de flexinetten.

Waarom schapen in Hoorn?

Het inzetten van schapen zorgt voor het verhogen van de biodiversiteit. Door het in fases begrazen van het gras, ontstaat meer variatie aan planten- en insectensoorten in onze bermen. Ook vinden veel mensen het leuk om een kudde schapen in onze bermen te zien werken. Ongeveer 13 hectare van ons bloemrijk gras mogen de schapen onderhouden. Dat is 10% van ons totale bloemrijk en ruw gras.

Oversteken van de weg

In weekenden blijven de schapen over op enkele grote velden in de wijk. Zo’n veld kan dan één of twee dagen niet gebruikt worden door bijvoorbeeld hondenbezitters. Om van perceel naar perceel te gaan, moet de kudde soms verplaatst worden over de rijweg. Dat kan enig oponthoud veroorzaken voor automobilisten. Dat duurt nooit lang en we hopen dat automobilisten dan even de auto stil zetten en de kudde de ruimte geven. Drollen die schapen achterlaten op wegen en paden worden zo snel mogelijk opgeruimd.