HOORN - Op 20 april 1942 werden de Hoornse inwoners met Joodse afkomst verplicht in de trein te stappen naar Amsterdam. Ter nagedachtenis aan hen die zijn weggevoerd en zijn vermoord in concentratiekampen, is vanmiddag een plaquette onthuld aan de linkerkant van het stationsgebouw in Hoorn. Om precies 12.18 uur, het tijdstip waarop in 1942 de trein met Joodse inwoners vertrok naar de hoofdstad, werd de plaquette onthuld door burgemeester Jan Nieuwenburg en Eddy Boom van Comité 40-45. Op de gedenkplaat staan de zestien namen van de Joodse slachtoffers uit Hoorn.


Vanwege het coronavirus, vond de onthulling niet in het openbaar plaats. Wel is er een speciale reportage over de onthulling gemaakt, die vanaf 18.00 uur te zien is op www.vrijheidinhoorn.nl en de Facebookpagina 75jaarvrijheidinhoorn.nl.

Inhoud reportage
In deze reportage vertelt burgemeester Nieuwenburg onder meer het verhaal van Christine Kerkmeijer - de Regt. Zij woonde in 1942 op de Noorderstraat, met goed zicht op het station. In haar dagboek ‘Hoorn in de verdrukking’ schrijft zij over deze zwarte dag, waarvan de impact voor velen nog niet duidelijk was.

Nauwelijks te bevatten
Burgemeester Nieuwenburg: “Zonder dat ze wisten wat er ging gebeuren, stapten onze inwoners in de trein. De angst, het verdriet, de honger, de vernederingen en de pijn die er is geleden, is onbeschrijfelijk. We zullen deze inwoners dan ook nooit vergeten. En met de onthulling van de plaquette, is de herinnering aan deze inktzwarte gebeurtenis ook zichtbaarder voor anderen. Want vrijheid moeten we blijven doorgeven.”

Nooit vanzelfsprekend
Eddy Boom, voorzitter van comité 40-45: “Ik ben blij dat we ondanks het coronavirus op een mooie manier aandacht schenken aan deze verschrikkelijke gebeurtenis. Want vrijheid is nooit vanzelfsprekend.”

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op www.vrijheidinhoorn.nl. Ook kunt u daar vanaf 18.00 uur de reportage van de onthulling bekijken.