HOORN - De officiële verkoop van legaal vuurwerk begint 28 december. Er zijn twee legale verkooppunten waar je vuurwerk kunt kopen, Chac Agenturen en Moped Brommershop in Zwaag. Helaas kopen nog steeds mensen veel eerder illegaal vuurwerk. Dit vuurwerk wordt vervolgens ook illegaal opgeslagen en dat is levensgevaarlijk.

Burgemeester Jan Nieuwenburg maakt zich daar zorgen over. 'Dozen met illegaal vuurwerk worden opgeslagen op bedrijventerreinen, maar ook in woonwijken. In een schuur of nog gevaarlijk, een slaapkamer of de zolder. Dit is levensgevaarlijk. Niet voor niks is de opslag voor vuurwerk gebonden aan strenge regels. Dat is van groot belang voor ieders veiligheid. Ik roep dan ook iedereen op die iets verdachts ziet dat lijkt op illegale koop en opslag van vuurwerk om dat te melden.'

Wat is toegestaan vuurwerk?

Categorie 1 vuurwerk (F1) mag het hele jaar door worden gekocht en afgestoken vanaf een leeftijd van 12 jaar en ouder. Het gaat om zogenaamd fop- en schertsvuurwerk (o.a. sterretjes, kleine fonteinen en knalerwten). Het zwaardere categorie 2 vuurwerk mag pas vanaf 16 jaar en ouder worden gekocht vanaf 28 december bij een vuurwerkwinkel. Het afsteken daarvan mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur 's nachts.

Sinds 1 december 2020 mogen consumenten geen categorie F3 vuurwerk meer afsteken. Dit verbod geldt voor knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen, ook wel singleshots genoemd. Vuurwerkverkopers mogen deze producten niet meer op voorraad hebben. Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.

Boete en aantekening strafblad

Wie zich niet aan de regels houdt kan een boete krijgen van minimaal € 100. Ook krijg je een aantekening in je strafblad. Daardoor kun je mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG heb je nodig hebben voor bijvoorbeeld een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp'er of vrijwilliger. Voor minderjarigen gelden mildere straffen dan voor volwassenen, maar ook als je onder de 18 bent loop je kans op een halt straf en een boete.

Niet pluis gevoel en overlast

Zie je iets verdachts? Heb je het idee dat ergens in jouw buurt illegaal vuurwerk wordt opgeslagen? De handel en opslag van verboden vuurwerkexplosieven levert levensgevaarlijks situaties op. Heb je hierover informatie: meld dit bij de politie via 0900-8844. Dat kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Overlast van vuurwerk of informatie over extreme vuurwerkknallen kun je melden via de gemeente. Dat kan het beste via de app Fixi. Meldingen worden hier snel opgepakt en we krijgen een beter beeld waar de overlast veel voorkomt.