HOORN - De gemeente Hoorn roept inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen op om initiatieven te bedenken voor het Jaar van de Gouden Eeuw in 2019. Dit themajaar is voor Hoorn een uitgelezen kans om zichzelf als ‘Stad van de Gouden Eeuw’ neer te zetten en zo meer bezoekers naar Hoorn te trekken. Alle ideeën die bijdragen aan een aantrekkelijk programma voor het themajaar zijn welkom.

Hoorn, Stad van de Gouden Eeuw
Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NTBC) 2019 uitgeroepen tot het Jaar van de Gouden Eeuw. NBTC gaat het verhaal over de Gouden Eeuw in Holland in binnen- en buitenland vermarkten. Hierbij spelen steden als Middelburg, Delft, Leiden, Haarlem, Amsterdam en ook Hoorn en Enkhuizen een hoofdrol. Als hoofdrolspeler is dit voor Hoorn een uitgelezen kans om zichzelf als ‘Stad van de Gouden Eeuw’ neer te zetten en zo de kansen van deze rijke geschiedenis voor Hoorn te verzilveren.

Programma Jaar van de Gouden Eeuw
Op 3 maart 2019 organiseren de gemeente Hoorn en Hoorn Marketing samen de officiële opening van het Jaar van de Gouden Eeuw in schouwburg Het Park. Dan maken zij ook het programma van het Jaar van de Gouden Eeuw bekend. Er is al een groot aantal programmaonderdelen bekend. Zo staat de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Hoorn op 7 januari volledig in het teken van het Jaar van de Gouden Eeuw en werkt Hoorn samen met Medemblik en Enkhuizen aan een fiets- en wandelroute langs 50 (Westfriese) iconen uit de Gouden Eeuw. Ook werken verschillende partijen in de stad volop aan een groots en innovatief initiatief dat van het Westfries Museum en de Roode Steen een maand lang het kleurrijke decor van een indrukwekkende audiovisuele theatervoorstelling maakt.

Oproep: ideeën voor het Jaar van de Gouden Eeuw
Om een themajaar echt kracht bij te zetten, is nauwe samenwerking in de stad cruciaal. Wethouder Ben Tap: ‘Uit gesprekken met inwoners, ondernemers en andere partijen in de stad blijkt dat er nog veel meer energie in de stad is om nieuwe en bestaande initiatieven en activiteiten te organiseren rondom het Jaar (of de Stad) van de Gouden Eeuw. Wij roepen iedereen met goede ideeën ook vooral op om deze bij ons te melden. Niet in alle gevallen zal de gemeente ook een bijdrage moeten leveren, maar wij willen wel alle initiatieven bundelen, om zo gezamenlijk met één programma naar buiten te kunnen treden.’

Aanmelden ideeën
Initiatiefnemers kunnen hun initiatieven en ideeën en initiatieven tot 31 januari 2019 per mail aanmelden bij goudeneeuw@hoorn.nl. Als er ook een subsidiebijdrage nodig is, dan kunnen zij hun idee tot uiterlijk 18 januari 2019 aanmelden via www.hoorn.nl/subsidies. De gemeente beoordeelt dan snel of, en zo ja, welke bijdrage beschikbaar gesteld kan worden. Voor vragen of overleg kunnen initiatiefnemers terecht bij Lizzy Bas, coördinator van het Jaar van de Gouden Eeuw, via goudeneeuw@hoorn.nl en 0229-252200.