HOORN - Net als afgelopen drie jaar, komt er weer een schaapskudde naar Hoorn om een deel van de bermen te begrazen. In de week van 11 april starten de schapen met hun route door Bangert & Oosterpolder, Risdam, Kersenboogerd en Hof van Holland.


De schapen grazen langs De Strip, de IJsselweg, De Oostergouw, de Berkmergouw, de Nachtwachter/Brandwachter en Scheldeweg/Rijnweg. Verder komt de kudde voor een deel de wijk in bij Hof van Holland, Risdam en Kersenboogerd zuid.

Waarom schapen in Hoorn?

Door het in fases begrazen van het gras, ontstaat meer variatie aan planten- en insectensoorten in onze bermen. Ook vinden veel mensen het leuk om een kudde schapen in onze bermen te zien werken.

Hoe lang blijven de schapen?

De schapen komen in drie rondes van zes weken naar Hoorn. De eerste ronde start in april. De tweede ronde start in juli en de derde ronde start in oktober.

Werk van de herder

De schapen grazen telkens een vak dat wordt afgezet. Dagelijks of meerdere keren per dag verplaatst een herder de kudde naar een volgend vak. Dit doet hij samen met hulp van zijn honden. De grootte van de kudde Kempische heideschapen varieert van 100 tot 250 schapen. Kempische heideschapen zijn gewend om langs de weg te grazen.

Oversteken van schapen

In de weekenden blijven de schapen over op enkele grote velden in de wijk. Zo’n veld kan dan één of twee dagen niet gebruikt worden. Ook moeten de schapen soms de weg oversteken. Dit is een bijzonder gezicht. Aan automobilisten wordt gevraagd om tijdens het oversteken hun auto stil zetten en de kudde de ruimte geven.