HOORN - De gemeente Hoorn zal tussen 25 november en 10 december de Oosterpoortbrug oranje aanlichten in het kader van de internationale campagne Orange The World. Deze campagne is bedoeld om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

25 november: Internationale Dag van geweld tegen Vrouwen

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. De gemeente Hoorn ondersteunt de campagne van Orange The World door de Oosterpoortbrug tijdens de campagneperiode oranje uit te lichten. Ook zal de film Belaagd worden vertoond in aanwezigheid van de wethouder en een ervaringsdeskundige.

Belaagd

In Hoorn opent wethouder Marjon van de Ven op vrijdag 25 november de campagne in Cinema Oostereiland met de vertoning van de film Belaagd. Voorafgaand aan de film zal een ervaringsdeskundige het woord nemen.

In deze documentaire vertelt aantal vrouwen over misplaatste grappen, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld.

Wethouder Marjon van der Ven: “Het is niet makkelijk om mishandeling en huiselijk geweld bespreekbaar te maken, en de cirkel van geweld te doorbreken. In Hoorn proberen we daar met het Actieplan Meld Geweld handvatten voor te bieden. Hoe open je een gesprek? Hoe steun je een slachtoffer? Ik roep iedereen op niet weg te kijken, maar aandacht te hebben voor slachtoffers.” Iedereen is welkom om de middag bij te wonen, de kaartverkoop loopt via Cinema Oostereiland.

Achtergrondinformatie

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is sinds 2014 een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. Nederland neemt sinds 2016 deel aan de campagne.