HOORN - Met de installatie van de nostalgische verlichting op het havenhoofd, komt een einde aan het grote straatverlichtingsproject in de binnenstad. De afgelopen jaren is hard gewerkt om de meer dan 500 verouderde koperen lantaarns te vervangen door nostalgische straatverlichting. De verwachting is dat eind juni de straatverlichtingswerkzaamheden in de binnenstad klaar zijn.

Samen met ondernemers, bewoners en gebruikers van de binnenstad, zijn vanaf 2018 de 30 jaar oude lantaarns omgebouwd tot unieke exemplaren. De lantaarns hebben een historische uitstraling maar hebben de allernieuwste led-techniek. In iedere lantaarn zit een lamp die oranje kleurt. Dit herinnert aan het vlammetje als lichtbron. Door WerkSaam zijn via een werk-/leertraject de oude 550 lantaarns hergebruikt.

Wethouder Simon Broersma is trots en blij met het eindresultaat. 'Het is mooi dat op deze manier oude en nieuwe methoden van verlichting samenkomen. Bovendien past deze verlichting echt bij de historische uitstraling van onze binnenstad.' De nostalgische verlichting op het havenhoofd/in de Sluis geeft de pleziervaart goed zicht bij in- en uitvaren bij schemering of duisternis. Ook bij drie ophaalbruggen worden dezelfde lantaarns geplaatst.

In 2020 is gestart met het verwijderen van de oude verlichting in monumentale straten. Er is toen ook meteen gestart met het (terug-) plaatsen van nostalgische straatverlichting. Om de toegankelijkheid van smalle stoepen en straten te vergroten, zijn op veel plekken de lantaarns aan monumentale gevels bevestigd.