HOORN - De ontwikkeling van het nieuwe skatepark in het Julianapark kan van start. Na het raadsbesluit van 26 september 2023 startte de gemeente Hoorn de gebruikelijke aanbestedingsprocedure. Griekspoor kwam in samenwerking met Sterling projects, Atelier OUI en Buro Lubbers als winnaar uit de bus. Samen gaan zij voor de gemeente Hoorn aan de slag met de nieuwe Urban Sports locatie in het Julianapark. Het uitgangspunt: een uniek skatepark, waarbij de ervaring van Urban Sports hand in hand gaat met de aanwezigheid van natuur.


Schetsontwerp
De inspiratie voor het ontwerp van het skatepark is ontstaan uit de unieke kwaliteiten van de omgeving, zoals het water, groen en de historische binnenstad. In het ontwerp is rekening gehouden met de bestaande hoogtes van het landschap. De paden sluiten aan op de bestaande padenstructuur en worden rolstoeltoegankelijk. De obstakels zijn op zo'n manier verwerkt dat het uitdagend genoeg is voor de gevorderde gebruiker en makkelijk genoeg voor beginners. De graffitimuur, die ook onderdeel is van het park, zorgt ervoor dat er naast urban sports ook ruimte is voor creativiteit.

Het skatepark heeft in het schetsontwerp een grootte van circa 1.350 m2. De totale verharding komt op ca. 1.700 m2. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook de wandelpaden. Griekspoor blijft hiermee onder de gestelde eis van maximaal 2.000 m2 verharding. Samen met de landschapontwerpers van Buro Lubbers is in het ontwerp gezorgd voor bomen en een groene verbinding, waarmee het Julianapark en het skatepark harmonieus worden samengebracht.

Aanbesteding
Na het raadsbesluit op 26 september 2023 is in samenwerking met de werkgroep Skatepark Hoorn en enkele belanghebbenden van het Julianapark gewerkt aan de projecteisen voor het skatepark. Van december t/m 19 februari 2024 konden partijen zich inschrijven op het project. Drie partijen hebben dit gedaan, waaronder Griekspoor. Zij hebben de aanbesteding gewonnen en de overeenkomst op 20 maart 2023 ondertekend.

De keuze voor Griekspoor
Griekspoor heeft met haar partners een uniek skatepark gepresenteerd, dat past binnen de groene omgeving van het Julianpark en van meerwaarde is voor de gehele regio. Dit is goed terug te zien in het schetsontwerp. De werkgroep Skatepark is vooral tevreden over de sportmogelijkheden en vindt dat er voldoende rekening is gehouden met de randfaciliteiten, zoals een stroompunt, verlichting en bankjes.

Wethouder Bennis: "Ik denk dat er een mooi ontwerp ligt waar we trots op kunnen zijn. Een mooie combinatie van skatefaciliteiten en groen, dat ook binnen het gestelde budget past. Uiteraard is er ook nog ruimte voor verbetering. Daar wordt de komende maanden aan gewerkt."

Planning: Van schetsontwerp naar definitief ontwerp
Er ligt nu een schetsontwerp, dat de komende periode verder wordt ontwikkeld naar een voorlopig ontwerp en vervolgens naar een definitief ontwerp. Daarbij is er voor de inwoners van Hoorn en de sporters de gelegenheid om mee te denken en verbeterpunten naar voren te brengen.

Inloopbijeenkomsten voor inwoners en werksessies

• Woensdag 17 april: inloop voor inwoners van 17.00-21.00 uur in de raadzaal. Hier kunnen inwoners het schetsontwerp bekijken, vragen stellen en eventuele wensen doorgeven.

• Donderdag 18 april: eerst werksessie met de werkgroep Skatepark Hoorn.

• Woensdag 5 juni: inloopbijeenkomst voor inwoners. Hier wordt het voorlopig ontwerp gepresenteerd.

• Donderdag 6 juni: tweede werksessie met de werkgroep.

In de week van 15 juli, de week voor de zomervakantie. Hierop zijn geen aanpassingen meer mogelijk. Daarom deelt de gemeente het definitief ontwerp alleen via de reguliere communicatiekanalen van de gemeente.

Aanvullende informatie
Op hoorn.nl/skatepark kunnen inwoners de uitgebreide informatie over het skatepark en de inloopbijeenkomsten terugvinden. De gemeente is blij met de eerste schetsen en kijkt uit naar de nieuwe, groene Urban Sports locatie in het Julianpark.