HOORN - Van zaterdag 10 tot en met zaterdag 31 juli verschijnen iedere woensdag en zaterdag vlogs waarin inwoners vertellen over hun ideeën voor een inclusief Hoorn in de toekomst. De vlogs zijn gemaakt als onderdeel van de Hoornse stadsgesprekken over discriminatie, inclusie en het koloniale- en slavernijverleden. De vlogs zijn te zien op www.vooreenmooiestad.nl/stadsgesprekken en de website van lokale omroep Weeff. In de tweede vlog gaan Jamal Saccal (jongerenwerk Hoorn) en Pim Meijer op bezoek bij Ron Rote. Ron Rote roept op tot het ontwikkelen van een “Museum van de Toekomst.

Naar aanleiding van de discussies over discriminatie en inclusie en ook de protesten rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, kondigde het Hoornse stadsbestuur ‘een open en breed stadsgesprek’ te willen organiseren. ‘Niet alleen over Coen, maar ook over hoe wij met elkaar samenleven, naar elkaar kijken en met elkaar omgaan’.

Luisterseizoen
De stadsgespreken hebben de opzet van een seizoen met meerdere afleveringen. In dit seizoen staat luisteren centraal. Het seizoen bestaat uit drie rondes; straatgesprekken in de vorm van vijf podcastafleveringen, drie talkshowgesprekken met inwoners en maatschappelijke partners en een serie vlogs met interviews met inwoners die hun toekomstbeeld voor een inclusief Hoorn delen. Alle afleveringen zijn te vinden op www.vooreenmooiestad.nl/stadsgesprekken.

Vlogs
In mei riep de gemeente inwoners op om hun toekomstbeeld voor een inclusief Hoorn te ontwerpen. In samenwerking met lokale vloggers vertellen deze inwoners in een vlog over hun ideeën voor een toekomst in Hoorn waarin iedereen telt en erbij hoort. Ook deze ronde van de stadsgesprekken levert weer veel verschillende invalshoeken op; van Keti Kotigesprekken tot Coen en van hoe sport kan verbroederen tot een idee voor het museum van de toekomst.

Museum van de Toekomst
In de nieuwste vlog gaan Jamal Saccal (jongerenwerk Hoorn) en Pim Meijer op bezoek bij Ron Rote. Wegens de complexe en grote uitdagingen waarvoor we als mensen gesteld staan, roept Ron op tot het ontwikkelen van een “Museum van de Toekomst”. Een plek waarbij mensen elkaar vinden en inspireren op basis van kunde, talent en interesse, ongeacht leeftijd, afkomst of achtergrond. Dit helpt niet alleen om grote maatschappelijke uitdagingen aan te gaan, maar vooral om ons meer open te stellen naar elkaar. Ron doet onder meer een oproep aan zijn mede-inwoners van Hoorn om het empathisch vermogen te versterken, nieuwsgierig te zijn en zich te laten ontroeren door de ander.