HOORN - Op dinsdag 19 september heeft de gemeente Hoorn op feestelijke wijze de nieuwe rioolwagen van firma BakkerLaGram uit Waalwijk in gebruik genomen. Na een lange bouwperiode van bijna twee jaar is de nieuwe rioolcombi meer dan welkom. De oude rioolwagen is aan het einde van zijn levensduur, maar bovenal is de nieuwe wagen noodzakelijk om het onderhoud aan het rioolstelsel snel en efficiënt uit te voeren. Door het preventief reinigen van het rioolstelsel en door bij problemen snel aanwezig te zijn wordt de mogelijke overlast bij verstoppingen en stankoverlast beperkt. Een ongemerkt voordeel voor alle inwoners.


Nieuwe rioolwagen noodzakelijk om doorstroom te garanderen

Naast het feit dat de oude rioolwagen uit 2011 het einde van zijn levensduur heeft bereikt, was een nieuwe rioolcombi ook nodig voor de doorstroom van het riool. Het gemeentelijk rioolstelsel heeft verschillende knelpunten. Wanneer de afvoer op deze knooppunten stagneert of slecht doorloopt, heeft dat voor een achterliggende wijk/gebied gevolgen. Buffering van water is maar heel kort mogelijk in een stelsel. Het uitgangspunt is dat de doorstroom altijd moet doorgaan en daar zet de gemeente de rioolcombi voor in. Ook als een gemaal in storing raakt wordt de rioolcombi vaak ingezet. Problemen zoals hoogwater of stagnatie in het regionale rioolstelsel worden in samenwerking met het Hoogheemraadschap en hun aannemers opgepakt.

Rioolcombi op maat gemaakt

Na een Europese aanbesteding is de opdracht voor een nieuwe rioolcombi in september 2021 gegund aan de firma BakkerLaGram uit Waalwijk. Zij hebben de rioolcombi op maat gemaakt en na een lange bouwperiode begin september 2023 opgeleverd. Vanwege het bijzondere en innovatieve ontwerp was de rioolcombi eerst tijdens de Reinigingsdemodagen te bewonderen voor bezoekers van deze beurs. De nieuwe rioolcombi heeft niet alleen veel technische bijzonderheden, maar is ook op maat gebouwd voor de gebruikers en de specifieke situaties in Hoorn. De nieuwe Daf vrachtwagen is bijna 2 meter korter en heeft een meesturende achteras en is daardoor beter wendbaar. Dit is noodzakelijk om ook in de smallere straten van Hoorn te kunnen rijden.

Bij het ontwerp van de nieuwe rioolcombi is niet alleen gekeken naar de lengte en de capaciteit, maar ook naar duurzaamheid. De rioolcombi beschikt over modernere machines en pompen met biologisch afbreekbare oliën en smeermiddelen. Ook produceert de nieuwe rioolcombi minder geluid. Daarnaast is de nieuwe wagen zuiniger in gebruik en beter voor het milieu. De medewerkers van Stadsbeheer en Onderhoud kijken er naar uit om de nieuwe wagen te gebruiken.