HOORN - Vanaf 31 maart 2019 rijdt Connexxion met kleinere, elektrische bussen op lijn 14 van en naar de Kersenboogerd. De overlast van grote bussen door de Hoornse binnenstad wordt daarmee opgelost.

Lijn 14 volledig met kleinere, elektrische bussen
De wijziging naar kleinere bussen op lijn 14 stond gepland vanaf juli 2018. Door de vertraagde levering van 62 elektrische bussen stelde Connexxion de invoeringsdatum uit. Daarnaast is lijn 14 gekoppeld aan andere buslijnen. De bus rijdt soms verder onder een ander lijnnummer, waardoor de inzet van de grotere bussen onontkoombaar is. De binnenstad ervaart hier overlast van. Op verzoek van Gemeente Hoorn heeft Connexxion gezocht naar een oplossing. In de nieuwe dienstregeling die eind maart start is lijn 14 niet meer gekoppeld aan andere buslijnen. Hierdoor is het mogelijk om op deze lijn volledig met kleinere, elektrische bussen te rijden.

Recent hebben Connexxion en de provincie besloten dat de 62 kleinere, elektrische bussen worden ingeruild voor een ander, groter type model. Deze keuze heeft een verdere vertraging tot eind 2019, begin 2020 tot gevolg. De keuze en vertraging hebben geen gevolgen voor lijn 14. Met de start van de nieuwe dienstregeling worden de beschikbare kleinere, elektrische bussen ingezet.

Overige wijzigingen lijn 14
Naast de inzet van elektrische bussen is er nog een aantal wijzigingen in de dienstregeling op lijn 14. De route in Kersenboogerd wijzigt zodat er meer mogelijkheden ontstaan om binnen de wijk te reizen. De bus rijdt voortaan de nieuwe route in één richting: vanaf station Kersenboogerd via Groene Steen en Charlotte van Pallandthof en weer terug naar station Kersenboogerd. De haltes Ceder en Oosterscheldeweg vervallen. Vanuit de wijk is voortaan een overstap naar de intercity richting Amsterdam en uit de intercity vanuit Amsterdam mogelijk.

Wijzigingen dienstregeling

Buiten lijn 14 zijn er ook wijzigingen op andere lijnen. Zo wijzigt de route van lijn 136. Vanwege files op de A7 rijdt de bus nu vaak al via de Westfriese Parkweg. Deze route wordt omgezet tot de vaste route van lijn 136. De haltes Westfriese Parkweg, Wogmergouw en Sportpark worden in de route opgenomen.

Vanaf 31 maart rijdt de buurtbus 415 niet meer via de halte De Strip. Het alternatief is lijn 132. De korte ritten tussen Station Hoorn en De Strip vervallen in de avonden en op zondag.

De vertrektijd van een aantal lijnen is met een half uur verschoven. Dit geldt voor alle ritten of van de eerste en laatste bus. Het gaat om:
Lijn 11 Hoorn Station – Zwaag Risdam
Lijn 132 Hoorn Station – Wervershoof – Andijk
Lijn 133 Hoorn Station – Abbekerk Dorp – Wieringerwerf
Lijn 139 Hoorn Station – Abbekerk – Opperdoes – Medemblik
Lijn 232 Hoorn Station – Blokker – Wervershoof - Andijk

Voor de volledige informatie: https://overal.nl/nl-nl/vervoerbewijzen-nl/nieuwe-dienstregeling-per-31-maart, of via 088 - 6000982.