HOORN - De Museumstoomtram krijgt een prominente plek in de ontwikkeling van de Poort van Hoorn. Afgelopen week ondertekenden de Museumstoomtram, ProRail en de gemeente Hoorn een samenwerkingsovereenkomst, waarin de partijen afspraken maken over hun rol en samenwerking in de ontwikkeling van de Poort van Hoorn.

Binnen het project Poort van Hoorn werkt de gemeente samen met NS Stations, ProRail en de provincie Noord-Holland aan de ontwikkeling van het stationsgebied en omgeving. Naast een modern en comfortabel vervoersknooppunt ontstaat hier de komende jaren een nieuw stuk Hoorn, met een mix van wonen, werken en verblijven. De Museumstoomtram heeft zich nu ook officieel als ontwikkelpartner aangesloten bij deze samenwerking.

Museumstoomtram promenade
In de plannen voor het stationsgebied heeft de Museumstoomtram een belangrijke rol. De spoorbundel van ProRail wordt efficiënter ingericht en in plaats van de bestaande drie kleinere loodsen komt op een prominente plek in ieder geval één loods terug. Het idee is dat hier grote raampartijen in komen. Naast deze etalage komt volgens het stedenbouwkundig plan de ‘Museumstoomtram promenade’, een wandelgebied waar bezoekers en passanten de historische stoomtram en rijtuigen kunnen zien. En voor de deur van de entree van de Museumstoomtram ontstaat een aantrekkelijk fruitbomenplein, waardoor het historische stationsgebouw beter zichtbaar wordt.

Stoomtram in etalage
‘We zetten de Museumstoomtram letterlijk in de etalage,’ aldus wethouder Samir Bashara. ‘Zo wordt de stoomtram zichtbaarder, maar heeft dit bijzondere erfgoed ook een belangrijke rol in de kwaliteit en beleving van het stationsgebied van de toekomst, een unieke combinatie tussen oud en nieuw.’ Ook directeur René van den Broeke is enthousiast over de samenwerking. ‘We zijn ontzettend blij dat de Museumstoomtram zo’n centrale en zichtbare plek krijgt,’ vertelt Van den Boeke. ‘We kunnen hierdoor als museum doorgroeien en ons verhaal over ons historische erfgoed nóg beter vertellen.’ Harro Homan, regiodirecteur van ProRail: ‘Door samen de schouders eronder te zetten creëren we een heel aantrekkelijk stationsgebied. Door het efficiënter inrichten van de spoorbundel krijgt de stoomtram een prominente plek en kunnen inwoners en bezoekers van de stad nog meer genieten van deze parel.’

Erfgoed Deal
Om de ambities en de kwaliteit mogelijk te maken heeft de gemeente Hoorn een aanvraag ingediend voor een bijdrage vanuit de Erfgoed Deal-regeling. Deze regeling heeft als doel om initiatieven waar ruimtelijke opgaven en erfgoed samenkomen te ondersteunen.