HOORN - Vanaf 3 januari gaan kleinere, lichtere bussen (Midcity’s) door de binnenstad van Hoorn rijden. Deze bussen passen beter in de historische straten. Bewoners hebben door de kleine, lichtere bussen minder last van trillingen. De voorbereidingen van de aanpassing zijn inmiddels in volle gang.


“Deze aanpassing is een lang gekoesterde wens van bewoners”, vertelt wethouder Samir Bashara. “We zijn dan ook erg blij dat het ons gelukt is om tot een goede oplossing te komen. In de afgelopen jaren hebben we steeds kleine stappen naar verbetering gezet. Dat ging van minder buslijnen door het centrum tot kleinere bussen tijdens daluren. De overstap naar de eerste elektrische bussen leverde extra trillingen op voor de binnenstad, vanwege de zware accu’s. Nu is in samenwerking met de Provincie, met deze kleinere, elektrische bussen, de beste uitstootvrije oplossing gevonden voor de bewoners van de binnenstad”.

Provincie Noord-Holland
Provincie Noord-Holland is opdrachtgever van het openbaar vervoer in onze regio. Zij verleent de opdracht aan een vervoerder om 10 jaar lang het OV in de regio te verzorgen. In regio West-Friesland is dat Connexxion. Provincie Noord-Holland heeft in overleg met Gemeente Hoorn en Connexxion gezocht naar een manier om de overlast te verminderen. Dat is gelukt met het besluit van de Provincie om met kleinere bussen door de binnenstad te rijden. Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Fijn dat we samen een oplossing hebben gevonden die de overlast voor de inwoners van de prachtige Hoornse binnenstad vermindert.”

Lijn 14
Lijn 14 rijdt van station Hoorn via het centrum naar Kersenboogerd. Het is de enige lijn die door de oude binnenstad rijdt. De bus rijdt via de Veemarkt, Gedempte Turfhaven en Vollerswaal door de binnenstad.