HOORN - Niet meer roken voor het stadhuis, geen rookgordijn meer rond een speeltuin en niet meerlangs smeulende asbakken het theater binnen: GroenLinks en D66 hebben samen een motieingediend waarmee instellingen, organisaties en clubs en verenigingen zelf een rookverbodkunnen regelen.


Binnenkort kunnen organisaties in Hoorn, Zwaag en Blokker zelf een rookverbod aanvragen. Dat ismogelijk dankzij een aanpassing van de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening, die isvoorgesteld in een gezamenlijke motie van GroenLinks en D66.Reden voor die motie? “Roken, ook meeroken, is schadelijk,” zegt GroenLinks-raadslid Ingrid Tillema.“We moeten op een bepaalde manier mensen kunnen beschermen tegen die schadelijke rook. Wedenken met name aan kwetsbare mensen en kinderen.”

Rookvrije zone aanwijzen
Elsbeth Broerse, D66-raadslid, licht de APV-aanpassing toe. “Hiermee kunnen externe partijen, zoalsverenigingen, maar ook de gemeente, zelf een plaats aanwijzen als rookvrije zone.” Daarmee kunnenbijvoorbeeld scholen, theaters en sportaccommodaties een rookvrije zone inrichten. Voor de ingangvan het ziekenhuis is al een rookverbod van kracht.

Schadelijke gevolgen
De motie werd dinsdag 13 november ingediend. Helaas haalde de motie geen meerderheid. MaarElsbeth en Ingrid geven het niet op. “We gaan nadenken over een andere manier om mensen inHoorn te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het meeroken."