HOORN -Door de coronacrisis vindt de kermis dit jaar in aangepaste vorm plaats op het Pelmolenpad. En dit jaar vervalt Lappendag. De gemeente Hoorn en Koninklijke Horeca Nederland verwachten wel extra bezoekers op de terrassen. Daarom hebben zij afspraken gemaakt om dit goed te laten verlopen.

Het doel is een gezellige sfeer op de terrassen. Om teleurstelling te voorkomen adviseert de horeca om een zitplaats te reserveren. Bij extra drukte ligt het plan klaar om horecapleinen te voorzien van entreehekken en beveiliging. Als het nodig is worden deze pleinen gesloten. De voorzorgsmaatregelen gelden tijdens de kermisdagen en op ‘Terras-Maandag’ 17 augustus.

Bijna iedereen voelt zich verantwoordelijk
‘Zeker bij mooi weer, genieten inwoners graag van een hapje en drankje op het Hoornse terras. Dit gaat tot nu toe goed. Bijna iedereen voelt zich verantwoordelijk om de coronaregels te volgen. En niemand wil zichzelf of een horecaondernemer opzadelen met een boete. De zomer is geen reden om de touwtjes te laten vieren, zo blijkt ook uit de oplopende besmettingen. Omdat we tijdens de kermisperiode wel extra bezoekers verwachten, is het niet meer dan logisch dat we samen afspraken en voorzorgsmaatregelen treffen’, vertelt burgemeester Jan Nieuwenburg.

Normale openingstijden
Tijdens de kermisdagen gelden de normale openingstijden van de horeca. Op Terrassen-Maandag 17 augustus is de horeca geopend van 09.00 tot 00.00 uur. De horeca kan zoveel bezoekers toestaan als dat er stoelen zijn volgens de 1,5 meternorm. De horecagelegenheden kunnen met tijdsblokken werken, zodat zij meer bezoekers op een dag kunnen ontvangen. Op het terras geldt dat je alleen mag zitten. Buiten het terras is alcohol serveren en drinken verboden. Bij overtreding volgt een boete voor zowel de horecaondernemer als de bezoeker.

Bij drukte krijgen pleinen entreehekken
De Roode Steen, Dubbele Buurt en het Kerkplein worden bij toenemende drukte voorzien van entreehekken met beveiligers. Ook kan zo een plein worden afgesloten als het te druk wordt. De burgemeester kan besluiten de horeca eerder te sluiten als de situatie daarom vraagt. Na het eerste weekend wordt gekeken of de voorzorgsmaatregelen voldoende zijn. Op Terras-Maandag 17 augustus geldt een verbod voor autoverkeer in de binnenstad.

Advies: reserveer van tevoren
Rene Stam, voorzitter van de afdeling Hoorn van Koninklijke Horeca Nederland weet hoe belangrijk het is dat ondernemers kunnen profiteren van extra bezoekers: ‘Het is een moeilijke tijd voor de horeca. Wij doen ons uiterste best om de richtlijnen te volgen en verwachten dat ook van onze bezoekers. Daar helpen zij ons enorm mee. Ook is ons advies om een tafeltje te reserveren om teleurstelling te voorkomen.’

Overkapping terras mogelijk
Wethouder Arthur Helling: ‘Beheersbaarheid is de basis. Dat geldt zowel voor de kermis, de winkels als de horeca. Om de horeca in deze kermisperiode de zekerheid te bieden dat zij de terrassen volledig kunnen benutten, is een overkapping plaatsen daarom nu ook mogelijk. Dit om ervoor te zorgen dat de terrassen niet alleen afhankelijk zijn van mooi en zonnig weer.’

Oproep: blijf verantwoordelijk
Burgemeester Jan Nieuwenburg hoopt dat terrasgangers hun verantwoordelijkheid vasthouden: ‘Corona is nog niet weg, dus ik doe de oproep om de regels ook tijdens deze gezellige dagen te volgen. Dan is ingrijpen niet nodig. Met meer ruimte voor elkaar kan blijft Hoorn open blijven. En dat moeten we samen bereiken.’ Over de Terras-Maandag, de dag na de kermis is de burgemeester helder: ‘In grote aantallen dicht op elkaar staan is geen optie en daarop zien we ook toe. Dus wie een traditionele Lappendag verwacht, kan die maandag beter thuis blijven.’