HOORN - Gemeente voert wens uit: plastic opruimen uit Hoornse sloten

Uit alle 940 Wereldwensen heeft Kate, uit groep 7 van De Mariaschool in Hoorn, de 1e prijs gewonnen met haar duurzame wereldwens. Zij wil graag het plastic uit de sloten rondom haar school vissen en daar een kunstwerk van maken. Op donderdag 28 november heeft wethouder Samir Bashara de prijzen uitgereikt. Kate kreeg een cadeaubon en voor haar hele klas een interactieve workshop over het milieu en schone energie. ‘Mijn Wereldwens’ is onderdeel van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid, die op 1 november plaatsvond.

Ruim 900 Wereldwensen
De jury bestond uit: de winnares van vorig jaar; Raphaëlla van basisschool De Rank, wethouder Samir Bashara, MAK Blokweer en Gemeente Hoorn. De jury heeft drie duurzame wereldwensen geselecteerd op basis van haalbaarheid, originaliteit en de bijdrage aan een duurzame stad. Raphaëlla: ‘Het was een hele klus om uit zoveel wensen drie winnaars te kiezen. Ik vond het superleuk om naast mijn uitgekomen wens vorig jaar, nu ook nog mee te mogen jureren’.

2e en 3e prijswinnaars
De tweede plaats is voor 19 leerlingen van basisschool Het Kompas, met hun Wereldwens voor een moestuin voor school. De derde plaats is voor een leerling uit groep 8 van basisschool De Wingerd. Haar Wereldwens is het bouwen van een groot insectenhotel. Ook zij vielen in de prijzen. Het Kompas mag één dag technische proefjes doen in een speciale vrachtwagen. Groep 8 van De Wingerd krijgt in het Zuiderzeemuseum een workshop over evacuatie bij een overstroming.

Plastic soep
Wethouder Samir Bashara was enthousiast over de tweede editie van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid en alle kinderwensen die bedacht zijn. ‘De kinderen hebben weer veel uiteenlopende wensen voor een duurzame stad. Je merkt dat de bewustwording bij jongeren groter wordt en dat is mooi. Ook met kleine initiatieven draag je bij aan een betere en gezonde leefwereld. Met de gewonnen kinderwens brengen we een groot milieuprobleem onder de aandacht en maken we onze stad weer een stukje schoner’, aldus Samir Bashara.

De Hoornse Schooldag van de duurzaamheid is een initiatief van stichting Schooldag van de duurzaamheid, MAK Blokweer en de gemeente Hoorn. De prijzen zijn mede mogelijk gemaakt door: Milieubende, OTIB en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Ga voor meer informatie naar www.schooldagvandeduurzaamheid.nl.