HOORN - Op woensdag 16 juni van 10.00 tot 15.00 uur kunt u aan de centrumkant van het station Hoon uw fiets gratis laten graveren. Deze graveeractie is een samenwerking tussen de gemeente en Hoornse politieagenten. Door uw fiets te graveren voorkomt u fietsendiefstal. Een gegraveerde fiets is namelijk niet aantrekkelijk voor dieven. De aanwezige politieagenten scannen fietsen om na te gaan of er gestolen exemplaren staan op het station die matchen met de database van de politie.

Fietsendiefstal en graveren

De statistieken liegen er niet om: 50% kans dat de fiets naast u in de stalling op het station binnen 2 jaar een keer wordt gestolen. Er zijn meerdere manieren om diefstal moeilijker te maken. Graveren van de fiets met een code in het frame is daar een voorbeeld van. De voordelen zijn dat u als eigenaar van een gegraveerde fiets makkelijker terug te vinden bent via deze code.

Wat doen het graveerteam en de politie?

Alle fietsen op het station worden door het actieteam en de politie gecontroleerd op diefstal. Een gestolen fiets wordt niet gegraveerd. De politie zal deze dag helpen gestolen fietsen op te sporen door de frames te scannen. Als er gestolen fietsen worden aangetroffen, dan worden deze in beslag genomen en als het kan teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar.

Unieke kenmerken

Vooral in nieuwe fietsen, carbon en elektrische fietsen kan niet altijd een code worden gegraveerd. Nieuwe fietsen zijn altijd al voorzien van unieke kenmerken waardoor graveren niet nodig is. Bij de fietsen van carbon, kan het frame ernstig beschadigen. Bij elektrische fietsen kan het elektrisch circuit beschadigen. Van sommige fabrikanten vervalt de garantie bij beschadiging van het frame. Het graveerteam geeft u ter plekke uitleg over de mogelijkheden. Als blijkt dat uw fiets niet gegraveerd kan worden, zullen de graveerders de kenmerken opzoeken en aan u meegeven. Deze kunt u bij een eventuele diefstal dan doorgeven aan de politie.

Wat heeft u nodig om uw fiets te laten graveren?

Neem een geldig legitimatiebewijs mee. Draag een mondkapje en houd 1,5 meter afstand. Dan is het voor iedereen veilig.

Wat kunt u altijd doen tegen diefstal?

-Postcode en huisnummer of code in het frame graveren.

-Zet uw fiets altijd dubbel op slot: met een ketting

- of kabelslot of met een beugelslot.

-Zet uw fiets thuis in de schuur, en altijd op slot.

-Maak gebruik van een berging of stalling buitenshuis.

-Zet uw fiets op een verlichte plek, onder of bij een lantaarnpaal.