HOORN - Burgemeester Jan Nieuwenburg overhandigt zondag 16 december aan de christelijke Oratoriumvereniging Soli Deo Gloria de Koninklijke Erepenning. De burgemeester doet dit namens Zijne Majesteit de Koning. De vereniging ontvangt de erepenning vanwege haar 100-jarig bestaan. Soli Deo Gloria ontvangt van de gemeente Hoorn ook een verrassing voor deze mijlpaal: een Eenhoornzegel ter waarde van 1.000 euro.

Christelijke Oratoriumvereniging Soli Deo Gloria is opgericht op 16 december 1918 na een fusie van twee christelijke, gemengde zangverenigingen. Het repertoire bestaat uit muziekstukken voor solisten, koor en orkest, zoals oratoria, cantates en missen. De vereniging telt 76 leden. Marcel Joossen is dirigent en Alexander Koeznetsov is repetitor. Ieder voor- en najaar geeft het koor een concert in de Oosterkerk. Als voorjaarsconcert wordt de Johannes Passion van J.S. Bach eens per twee jaar uitgevoerd. Soli deo Gloria is het enige koor in de regio dat de Johannes Passion op structurele basis én op kwalitatief bijzonder hoog niveau uitvoert. In 2018 is de Johannes Passion voor de 35ste keer opgevoerd. Daarmee voorziet het koor in een behoefte van veel inwoners van Westfriesland. Het koor treedt in principe alleen op in combinatie met professionele solisten en professionele orkesten.

Erepenning
De Koninklijke erepenning wordt – onder strenge voorwaarden - uitgereikt ter gelegenheid van de viering van een 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Met de toekenning van de Koninklijke erepenning mag de vereniging de afbeelding van de penning (afbeelding van de Koning) officieel gebruiken voor onder meer briefpapier. Ook mag de vereniging de volgende tekst gebruiken: ‘Christelijke Oratoriumvereniging Soli Deo Gloria, onderscheiden met de Koninklijke Erepenning’.

Eenhoornzegel
Als waardering voor het vele vrijwilligerswerk in de stad, komen verenigingen en stichtingen die een jubileum van 25, 50, 75, 100 jaar enzovoorts vieren in aanmerking voor een Eenhoornzegel. Men moet dan wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en het jubileum kenbaar maken bij de gemeente.