ZWAAG - Locoburgemeester Dick Bennis heeft zaterdag 4 februari namens Zijne Majesteit de Koning de Koninklijke Erepenning overhandigd aan Schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn. De vereniging kreeg de erepenning vanwege haar 100-jarig bestaan. Namens de gemeente overhandigde de locoburgemeester een Eenhoornzegel ter waarde van € 1.000.

Vereniging

Schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn is opgericht op 15 januari 1923 als Caïssa. In 1988 splitste een deel van de vereniging zich af en richtte Schaakvereniging De Eenhoorn op. Na zo'n 20 jaar zochten de verenigingen toch weer de samenwerking die in 2012 uitmondde in een fusie met Caïssa-Eenhoorn als nieuwe naam van de vereniging. Caïssa-Eenhoorn is één van de grootste schaakverenigingen van Nederland en organiseert veel activiteiten.

Nederlands kampioenen

Er wordt op alle niveaus geschaakt bij Caïssa-Eenhoorn. Op landelijk niveau speelt het eerste team van Caïssa-Eenhoorn in de op een na hoogste klasse. Grootmeester en Nederlands kampioen Dimitri Reinderman had zijn basis bij Caïssa-Eenhoorn. Net zoals jeugdspeelster Robin Duson. Zij is tweevoudig Nederlands kampioen.

Maatschappelijk betrokken

Caïssa-Eenhoorn is zeer betrokken bij de Hoornse samenleving. De vereniging zoekt vaak en actief de samenwerking met Hoornse scholen. De vereniging grijpt vele gelegenheden aan om mensen in contact te brengen met het schaken. Ook buiten de vaste verenigingsactiviteiten om. Bij themabijeenkomsten gericht op het verbeteren van de volksgezondheid speelt Caïssa-Eenhoorn vaak een rol. Toen er in 2015 tweehonderd vluchtelingen werden opgevangen in MFA De Kreek, bood Caïssa-Eenhoorn hen de mogelijkheid om te schaken. Het grootste schaakspel van Hoorn, in de tuin van de bibliotheek in de binnenstad, werd mede dankzij Caïssa-Eenhoorn gerealiseerd. Meer informatie over de schaakvereniging staat op www.caissa-eenhoorn.nl.

Erepenning

De Koninklijke Erepenning wordt – onder strenge voorwaarden - uitgereikt ter gelegenheid van de viering van een 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Meer informatie staat op www.hoorn.nl/specialeonderscheidingen.

Eenhoornzegel

Als waardering voor het vele vrijwilligerswerk in de stad, komen verenigingen en stichtingen die een jubileum van 25, 50, 75, 100 jaar enzovoorts vieren in aanmerking voor een Eenhoornzegel. Meer informatie staat op www.hoorn.nl/gemeenteonderscheiding.