HOORN - Burgemeester Jan Nieuwenburg overhandigt de Hoornse Badminton Vereniging (HBV) op zaterdag 29 juni de Koninklijke Erepenning. De burgemeester doet dat namens Zijne Majesteit de Koning. De vereniging ontvangt de erepenning vanwege haar 50-jarig bestaan. Namens de gemeente overhandigt burgemeester Nieuwenburg een Eenhoornzegel.

HBV is officieel opgericht op 17 april 1969. Op het moment heeft de vereniging ongeveer 180 leden en is het de enige badminton-eredivisionist boven het Noordzeekanaal. Naast deelname aan competitie biedt de vereniging al tientallen jaren veel ruimte aan recreanten en jeugd(recreanten). Dit is mogelijk door de unieke situatie dat de vereniging een groot deel van de week beschikt over een sportzaal.

Erepenning
De Koninklijke erepenning wordt – onder strenge voorwaarden - uitgereikt ter gelegenheid van de viering van een 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Met de toekenning van de Koninklijke erepenning mag de vereniging de afbeelding van de penning (afbeelding van de Koning) officieel gebruiken voor onder meer briefpapier. Ook mag de vereniging de volgende tekst gebruiken: “Hoornse Badminton Vereniging, onderscheiden met de Koninklijke Erepenning”.

Eenhoornzegel
Als waardering voor het vele vrijwilligerswerk in de stad, komen verenigingen en stichtingen die een jubileum van 25, 50, 75, 100 jaar enzovoorts vieren in aanmerking voor een Eenhoornzegel. Men moet dan wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en het jubileum kenbaar maken bij de gemeente.