HOORN - Op donderdagochtend 28 juni brengen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan het Oostereiland en de havens van Hoorn. Dit is de start van hun streekbezoek aan Westfriesland. In Hoorn zijn er verschillende plekken waar je het Koninklijk paar kunt zien. Het paar maakt na hun bezoek aan het Oostereiland een vaartocht in de watertaxi door de Buitenhaven en Binnenhaven. Langs de kades op het Oostereiland, bij het Hoofd, Veermanskade, Oude Doelenkade en het Baatland is het paar goed te zien. Bezoekers kunnen het beste lopend of op de fiets komen. In het havengebied zijn er die ochtend verschillende wegafsluitingen.

De koning legt jaarlijks een paar streekbezoeken af. Hij bezoekt daarbij altijd meerdere plaatsen om zich op de hoogte te stellen van de kansen, mogelijkheden en problemen waarmee een streek te maken heeft. Deze keer is hij samen met zijn vrouw Máxima in de regio Westfriesland. Hoorn is het startpunt van het bezoek.

Programma 28 juni
Het Koninklijk paar komt rond 10.00 uur aan bij het Oostereiland. De Commissaris van de Koning, de heer Remkes, en burgemeester Jan Nieuwenburg heten het paar daar welkom. Na een rondleiding op het Oostereiland stapt het gezelschap naar verwachting om 10.40 uur in de Watertaxi aan de kant van de Buitenhaven. Daar ligt ook de Halve Maen aan de steiger. Via de Buiten- en Binnenhaven varen ze naar de Karperkuilhaven. Vanaf daar vertrekt het Koninklijk paar nog voor 11.00 uur richting de gemeente Drechterland.

Het Koninklijk paar zien
Het paar is vanaf verschillende locaties te zien:
- Op het Oostereiland bij de aankomst, of als ze per watertaxi het eiland verlaten. Hiervoor is ruimte op het Oostereiland aan de kant van de Buitenhaven. Let op: vanaf 9.30 uur is de brug naar het Oostereiland afgesloten. Dus zorg ervoor dat u op tijd bent.
- Vanaf het Hoofd, het Houten Hoofd, langs de Veermanskade, Oude Doelenkade en op het Baatland kunt u het paar voorbij zien varen.

Advies voor alle locaties is om lopend of op de fiets te komen. Er zijn die ochtend namelijk verschillende wegafzettingen. Bezoekers van buiten Hoorn kunnen het beste met openbaar vervoer komen, of anders de auto parkeren op het Transferium, Pelmolenpad of bij de Nieuwe Wal.

Wegafsluitingen tussen 9.00 en 11.30 uur
Om het bezoek in goede banen te leiden, zijn er tussen 9.00 en 11.30 uur in de binnenstad meerdere wegafsluitingen:
- Grote Oost, Wijdebrugsteeg, Korenmarkt, Veermanskade, Italiaanse Zeedijk Oude Doelenkade en Slapershaven zijn afgesloten voor auto’s.
- Het Hoofd is afgesloten voor auto’s, fietsers en scooters. Daar geldt die ochtend een parkeerverbod.
- Het Oostereiland is afgesloten voor auto’s, en vanaf 9.30 uur ook voor fietsers en scooters.
- ABC-terrein en Karperkuil zijn afgesloten voor inkomende auto’s. Het is wel mogelijk om het gebied te verlaten met de auto.
- Door de afsluitingen zijn ook Gedempte Appelhaven, Mallegomsteeg, Lindestraat en Nieuwendam voor auto’s niet bereikbaar.

Bevoorrading van bedrijven kan in de genoemde straten voor 8.00 uur of na 11.30 uur. Bewoners en ondernemers in het gebied ontvangen een brief. De wegafzettingen zijn met borden aangegeven. Bovendien zijn er de ochtend zelf verkeersregelaars.

Gewijzigde openingstijden
Door het bezoek aan het Oostereiland zijn er gewijzigde openingstijden. Let op: het kan dan nog druk zijn op het Oostereiland.
- Het Museum van de 20 e Eeuw opent om 11.00 uur.
- Toeristisch Informatiepunt opent om 11.00 uur.
- Cinema Oostereiland opent om 11.00 uur.
- Halve Maen en Centrum Varend Erfgoed openen om 13.00 uur.

Houd www.hoorn.nl/koninklijkbezoek in de gaten voor actuele informatie.