HOORN - Het is niet anders: dit jaar vieren we Koningsdag voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog thuis. Er mogen op 27 april 2020 geen vrijmarkten, optredens, evenementen of andere vormen van samenkomsten worden georganiseerd, ook niet voor kinderen en ook niet als je 1,5 meter afstand houdt. Ook kleedjesverkoop in of buiten de tuin en spontane buurt- of straatborrels zijn niet toegestaan. Burgemeester Nieuwenburg roept inwoners op om er thuis een gezellige dag van te maken.

Woningsdag
Dat betekent niet dat Koningsdag helemaal niet doorgaat. De Oranjebond heeft voor de gelegenheid ‘Woningsdag’ in het leven geroepen. Bekijk het programma van Woningsdag 2020 op de website www.koningsdagthuis.nl. Tussen 9.45 en 10.00 uur luiden alle klokken in Nederland. Om 10.00 uur kunnen we vanuit de deuropeningen, in tuinen en op balkons zingen of spelen we het Wilhelmus met het Koninklijk Concertgebouworkest. En om 16.00 uur vindt de Nationale Toost plaats, wie wil, proost allemaal tegelijk thuis mee op de gezondheid van iedereen. Lees meer op de website van de Nationale Toost.

Hoorn, Blokker en Zwaag
Ook in Hoorn, Blokker en Zwaag wordt het een feestelijke dag. Livestreams van optredens, ‘balkoningsdag’, digitale vrijmarkten, online bingo’s, quizzen en prijsvragen, een creatief eerbetoon aan ons zorgpersoneel: het kan allemaal. Laagdrempelig, gratis en gezellig: helemaal in de sfeer van Koningsdag dus. Kijk op www.vooreenmooiestad.nl voor ideeën om er een leuke dag van te maken.

Burgemeester: vier koningsdag thuis
Burgemeester Jan Nieuwenburg roept inwoners op om zoveel mogelijk thuis te blijven. ‘Ik begrijp heel goed dat het enorm balen is, maar we moeten even doorbijten, zodat we sneller door deze crisis heen kunnen komen. Dus: vier Koningsdag thuis, met je eigen gezin.’