HOORN - Ryan (9) en Danique (8) uit Hoorn werden er gek van zoveel rondzwervend afval op straat te zien. ‘Waarom gooien mensen het afval niet gewoon in de prullenbak?’. Zo ontstond het idee de huidige 'saaie' prullenbak op te vrolijken met een tekening. De eerste prullenbak werd woensdag 5 september door Ryan en Danique en wethouder Samir Bashara onthuld bij het Cruyff Court in de Grote Waal in Hoorn.

Ryan en Danique kwamen met dit idee toen zij begin dit jaar in aanraking kwamen met de stadscommunity 'Voor een mooie stad'. Zij dachten na over de vraag ‘hoe kunnen wij onze stad nog een stukje mooier maken?’ ‘Een mooie stad is een schone stad. Daarom bedachten we het idee van de prullenbakkenkunst. Door de prullenbakken te versieren met tekeningen zo groot als de deur van de prullenbak, willen wij er voor zorgen dat ze meer opvallen en dat mensen het vuil erin gooien in plaats van ernaast. Het ziet er ook nog eens vrolijker uit!’, aldus Danique.

Enthousiast ontvangen
'Voor een mooie stad' is het initiatief van Ryan en Danique vervolgens gepresenteerd bij Puur Hoorn, het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Hoorn. Daar werd het plan zo enthousiast ontvangen dat de kinderen op steun konden rekenen van de gemeente.’Ik vind het een ontzettend goed en slim idee wat maar weer bewijst dat kinderen heel vaak hele goede ideeën hebben. Ik word als wethouder voor kunst, milieu en onderwijs drie keer heel blij van dit initiatief’, aldus wethouder Samir Bashara van de gemeente Hoorn.

52 prullenbakken
In eerste instantie zouden de twee leerlingen van basisschool de Zonnewijzer samen met de medeleerlingen van hun school 12 prullenbakken opvrolijken. Door de vele enthousiaste reacties werd het plan snel groter en zijn ook de leerlingen van de basisscholen Ichthus en Jules Verne aangehaakt om tekeningen te maken. Deze mooie samenwerking van de kinderen, basisscholen en Puur Hoorn heeft ertoe geleid dat 52 prullenbakken rondom de scholen in de Grote Waal beplakt worden met een vrolijke tekening en een bedankje namens de kinderen.

Wat de kinderen betreft blijft het idee niet alleen in Hoorn. Samen met zijn ouders heeft Ryan een website gebouwd om alle kinderen in Nederland op te roepen aan de slag te gaan met prullenbakkenkunst. Deze website is te vinden op www.prullenbakkenkunst.nl.