HOORN - Vanaf vrijdag 18 februari kunnen Hoornse kiezers Kieskompas gebruiken bij het bepalen van hun stem voor de gemeenteraadsverkiezingen. Aan de hand van 30 stellingen krijgen kiezers een beeld van waar zij staan te midden van de politieke partijen. Vanaf vrijdag 18 februari staat het Hoornse Kieskompas online op hoorn.kieskompas.nl

Het is de tweede keer dat Hoornse kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen gebruik kunnen maken van de online stemhulp Kieskompas. Kieskompas geeft geen dwingend stemadvies. Aan de hand van 30 stellingen plaatst het programma kiezers te midden van de partijen. Kiezers kunnen vervolgens ook nog aangeven welke onderwerpen voor hen belangrijk zijn.

Uitkomsten gecontroleerd
De stellingen in het Kieskompas zijn samen met de deelnemende politieke partijen opgesteld. De stellingen zijn zo opgesteld dat duidelijk wordt op welke punten de partijen van elkaar verschillen. Kieskompas heeft ook alle standpunten van de partijen gecontroleerd.

Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit
Om te zorgen dat zoveel mogelijk inwoners gebruik kunnen maken van het Kieskompas, maakt de gemeente Hoorn gebruik van ‘Steffie’. Steffie is een avatar van ‘Leer Zelf Online’ en legt moeilijke dingen op een makkelijker manier uit. Om Steffie goed in te stellen heeft een focusgroep met mensen met een beperking het Hoornse Kieskompas getest. Aan de hand van de reacties uit deze focusgroep is het Kieskompas verbeterd. Zo is het contrast duidelijker, zijn de teksten aangepast en is het ontwerp iets verbeterd.