HOORN - De gemeente Hoorn heeft stedenbouwkundig bureau Karres en Brands gevraagd om een stedenbouwkundig ontwerp voor de ontwikkeling van de Poort van Hoorn te maken. Het ontwerp beslaat het volledige stationsgebied, inclusief de Noorderveemarkt, het Pelmolenpad en de Prismalocatie.

In nauwe samenwerking met ontwikkelpartners NS Stations, ProRail, de provincie Noord-Holland en SITE Urban Development werkt de gemeente Hoorn plannen uit voor de ontwikkeling van het gebied rondom het station van Hoorn. Naast de transformatie van het station, P&R terrein en busstation tot een comfortabel vervoersknooppunt leent het gebied zich bij uitstek voor de ontwikkeling van aantrekkelijke en vernieuwende woon-werkmilieus en een warm welkom in Hoorn. ‘Met deze ontwikkeling voegen we echt iets nieuws toe aan wat onze stad al te bieden heeft,’ benadrukt wethouder Samir Bashara. ‘Het is een ambitiesprong richting ons doel om ‘meer stad’ te worden. Dat betekent groei en op de juiste plekken ook stedelijker worden, om ook in de toekomst een bruisende stad te blijven.’

Van ambities naar ontwerp
In september 2019 stelde de Hoornse raad unaniem de uitgangspunten voor de ontwikkeling van de Poort van Hoorn vast. Op basis daarvan gaat Karres en Brands (landschapsarchitectuur en stedenbouw) een stedenbouwkundig ontwerp maken, in samenwerking met experts van Witteveen+Bos (ingenieursbureau), Weboost (infratechniek) en Alcedo (geluidstechniek). Dit is een ontwerp van de inrichting van het gebied. Tijdens het ontwerptraject gaat het ontwerpteam op gezette tijden ook in gesprek en aan het werk met de inwoners, ondernemers en partners in de stad. Doel is om in september een stedenbouwkundig ontwerp aan de gemeenteraad voor te kunnen leggen.

Inspirerende samenwerking
Wethouder Bashara: ‘Het is de hoogste tijd om onze ambities concreter te maken,’ aldus Bashara. ‘We weten wát we willen, nu wordt het tijd om ook uit te werken hoe dat eruit moet gaan zien. Karres en Bands heeft veel ervaring met soortgelijke stads- en knooppuntontwikkeling op andere plekken in Nederland. De manier waarop zij deze complexe opgave willen aanvliegen is veelbelovend. We kijken uit naar een inspirerende en succesvolle samenwerking met het ontwerpteam, onze ontwikkelpartners en natuurlijk vooral ook met de stad.’

Op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de Poort van Hoorn? Kijk op www.poortvanhoorn.nl of schrijf je in voor de nieuwsbrief op www.poortvanhoorn.nl/nieuwsbrief.