HOORN - Donderdag 2 juli heeft burgemeester Jan Nieuwenburg in de Oosterkerk 8 jeugdlintjes uitgereikt aan jonge helden van de gemeente Hoorn.

De uitreiking zou eigenlijk op 24 april zijn, maar vanwege de coronamaatregelen was dat niet mogelijk. De burgemeester heeft de jonge helden wel op 24 april gebeld om ze te vertellen dat ze met hun daden en prestaties een jeugdlintje hebben verdiend. Nu konden felicitaties en de feestelijke uitreiking dan toch plaatsvinden.

Deze kinderen en jongeren ontvingen een jeugdlintje voor de volgende prestaties:

Feline Zwaan, Shiobian Beerepoot en Eline de Hart
Feline (11 jaar), Shiobian (10 jaar) en Eline (11 jaar) hebben maandenlang hard gewerkt om geld in te zamelen voor de actie ‘een thuis in het ziekenhuis’. De kinderafdeling van het Dijklander Ziekenhuis is door deze actie veranderd in een plek waar zieke kinderen en hun gezinsleden zich thuis kunnen voelen, ondanks het feit dat de omstandigheden niet zo zonnig zijn. Ze hebben bij elkaar zo’n € 3.000 ingezameld door een statiegeldactie op school te houden, honderden cupcakes te bakken en te verkopen en een sponsorloop op hun school te organiseren. Uiteindelijk hebben Feline, Shiobian en Eline zoveel geld ingezameld dat zij het ziekenhuis een heel grote televisie, een laptop met accessoires en spellen konden schenken.

Cindy Klaver
Cindy (17 jaar) heeft in juli iemand uit een brandende woning gered. Zij was bij een vriendin toen er in een van de omliggende flatwoningen een keukenbrand ontstond terwijl de bewoner lag te slapen op de bank. Die reageerde niet op geklop op de ramen. Cindy is toen via het balkon van de woning ernaast, naar het balkon van de brandende woning geklommen en vervolgens de woning binnengegaan. Daar heeft ze de bewoner, die inmiddels bewusteloos was, wakker geschud en mee naar buiten genomen. Het huis stond inmiddels vol rook. Ze heeft de pan van het vuur gehaald, het gas uitgedaan en ramen en deuren opengezet. Daarna arriveerden de hulpdiensten. Het slachtoffer moest mee naar het ziekenhuis. Hij heeft zijn leven aan Cindy te danken.

Julia Hand
Julia (14 jaar) is vijf jaar vrijwilliger bij de Kinderkledingbank Hoorn. Ze helpt wekelijks in de winkel en ook op de tienerkoopavonden. Ze hangt kleding op en sorteert het. Ze organiseert met de jeugdraad van de kledingbank uitstapjes voor kinderen en gaat tijdens die uitstapjes mee als begeleider. Ook speelt ze piet voor de kledingbank in sinterklaastijd. Ze brengt dan bezoekjes aan dementerende ouderen.

Marah van Andel
Marah (17 jaar) is samen met zes andere Nederlandse scholieren voor een jaar benoemd tot ‘jonge denker des vaderlands’. De titel betekent voor Marah dat van haar verwacht wordt dat ze deelneemt aan het filosofisch en maatschappelijk debat, via publicaties en optredens op filosofische festivals. Ook gaat ze met de andere jonge denkers des vaderlands (uit Rotterdam, Eindhoven, Nijmegen, Voorburg, Hilversum en Den Haag) een bundel maken over het nieuwe thema van de maand van de filosofie en zal ze geregeld spreken voor een breed publiek. Ook heeft ze onlangs het startsein gegeven om op de OSG West-Friesland een GSA-netwerk (Gender and Sexuality Alliance) op te richten.

Sami Erman
In september brak er ‘s nachts brand in de wasdroger uit op de zolder van Sami’s huis. Sami (11 jaar) werd wakker door geknetter. Hij merkte dat de elektriciteit was uitgevallen en toen hij op zoek ging naar de oorzaak, zag hij vlammen op zolder, waar zijn broer sliep. Sami schrok, maar wist dat hij direct zijn moeder moest wekken. Zij heeft Sami’s broer wakker gemaakt en Sami ontfermde zich over zijn zusje. Twee minuten nadat ze naar beneden waren gegaan, ontstond er een steekvlam en sloegen de vlammen uit het trapgat. Als Sami niet zo snel en kordaat had gehandeld, was het maar de vraag of ze zijn broer nog konden bereiken. De brandweer heeft de brand geblust. Sami heeft op een angstig moment precies gedaan wat hij moest doen en dat is knap voor een jongen van 10.

Sander Eppinga
Sander (net 18 jaar) is sinds zijn 11de vrijwilliger. Hij begon toen als voetbalscheidsrechter en fluit sindsdien elk weekend. Op zijn 15e werd hij vrijwilliger bij Leekerweide. In het leescafé in de bibliotheek in Hoorn begeleidt hij mensen met een licht verstandelijke beperking in een leerwerktraject. Daarnaast organiseert hij activiteiten voor kinderen in de bibliotheek. Hij is ook EHBO’er voor het Rode Kruis. Hij is dan actief op bijvoorbeeld festivals in heel Nederland. In de zomervakantie doet hij dit soms wel vijf keer per week. Sander is een bijzonder sociale jongen, een voorbeeld voor veel leeftijdsgenoten.