HOORN - Vanaf 29 april kunnen kinderen tot en met 12 jaar en jeugd van 13 tot en met 18 jaar, onder begeleiding en voorwaarden, weer samen trainen. De gemeente Hoorn heeft afgelopen week samen met sportverenigingen en aanbieders hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Deze week gaan de eerste verenigingen van start met trainingen. Ook wordt er gewerkt om trainingen door sportondernemers mogelijk te maken.

Op dinsdag 21 april kondigde het kabinet aan dat kinderen en jeugd onder voorwaarden weer konden gaan trainen vanaf 29 april. De gemeente Hoorn heeft afgelopen week met sportverenigingen en aanbieders een protocol uitgewerkt.

Kholoud Al Mobayed, wethouder sport: ‘Ik ben blij dat kinderen weer kunnen gaan sporten. Het is belangrijk voor hun gezondheid, maar ook voor hun sociale ontwikkeling. Ik ben trots op de verenigingen die hard hebben gewerkt met de collega’s van de gemeente om dit mogelijk te maken. Door deze samenwerking kunnen de eerste trainingen komende week al van start gaan en kan de jeugd weer sporten.’

Algemene regels
Tijdens het sporten gelden de hygiëneregels van het RIVM. Deze staan ook in het protocol dat door de gemeente Hoorn is opgesteld. De belangrijkste zijn:
  • Jeugd van 13 tot en met 18 jaar moet ook tijdens het sporten 1,5 meter afstand houden. Voor de jeugd tot en met 12 jaar geldt dit niet.
  • Kleedkamers zijn gesloten. Het advies is om thuis te douchen.
  • Volwassenen gaan niet mee naar de sportaccommodatie.

Werkwijze

  • Alle sportverenigingen en sportondernemers moeten een plan van aanpak indienen bij de gemeente Hoorn. Voor sportverenigingen is de contactpersoon m.van.dijk@hoorn.nl. Voor sportondernemers p.koning@hoorn.nl .
  • Het plan van aanpak moet voldoen aan de richtlijnen van de overheid en het NOC*NSF en VSG.
  • De verantwoordelijkheid voor het organiseren, het begeleiden van de activiteiten en het houden aan maatregelen ligt bij de sportvereniging/sportondernemer.
  • De gemeente Hoorn is verantwoordelijk voor het toezicht op het naleven van deze maatregelen en de noodverordening.
  • De gemeente bepaalt op welke locaties er georganiseerd gesport kan worden. We kiezen ervoor om het sporten zoveel mogelijk plaats te laten vinden op sportaccommodaties, dus niet in de openbare ruimte zoals parken.
  • Een plan en toestemming van de gemeente Hoorn zijn noodzakelijk om te mogen sporten. Gebeurt dit niet, dan riskeren verenigingen en aanbieders een boete.