HOORN - Op 2 juni hebben inwoner Astrid Roest en wethouder Kholoud Al Mobayed een zwaaisteen geplaatst bij verpleeghuis Martha Flora. Een zwaaisteen is een stoeptegel met vrolijke zwaaihand die mensen uitnodigt om naar elkaar te zwaaien en zo aandacht te hebben voor elkaar.

Astrid Roest heeft het initiatief genomen voor deze zwaaisteen. Astrid: ‘Dagelijks kom ik langs Martha Flora, een verpleeghuis voor mensen met dementie. Ik zwaai altijd even naar de bewoners. Blij wordt er teruggezwaaid. Dat geeft kleine momentjes van geluk. Dat bracht me op het idee om een zwaaisteen te doneren en deze in de stoep te laten plaatsen bij Martha Flora.’

Het initiatief wordt door wethouder Kholoud al Mobayed omarmd. ‘Omzien naar elkaar stopt niet bij de voordeur. Astrid laat zien dat een klein gebaar als zwaaien veel plezier kan brengen. Een zwaaisteen stimuleert ook andere voorbijgangers om even contact te maken”.

Ook Annet Koelman coördinator welzijn bij Martha Flora is enthousiast. ‘Of je nu kind bent, ouder of weer terug in de tijd, zwaaien is van alle tijden. Het is een uiting van herkenning. En herkenning is een grote pijler in de samenleving en zorgt voor verbinding. Je wordt gezien, hoe mooi is dat.’

Ook een zwaaisteen doneren?
De zwaaisteen heeft zich al bewezen op tal van plaatsen in Nederland en België. Als ook u een zwaaisteen wilt doneren, kunt u dit doen via https://zwaaisteen.nl/. Voor het daadwerkelijk plaatsen is toestemming van de gemeente nodig. Neem daarvoor contact op met de wijkcoördinator via wijkzaken@hoorn.nl.