HOORN - Er zijn in drie jaar tijd 55 bijtincidenten met gevaarlijke honden geweest in de gemeente Hoorn. Dit kunnen meerdere incidenten zijn met één hond. Dat blijkt uit een rapportage van de gemeente naar aanleiding van een recent geval. Die hond moet verplicht worden gemuilkorfd.

Twee keer, in mei 2017 en in april 2018, is een klacht ingediend tegen deze hond van een inwoner aan het Breitnerhof in de Kersenboogerd. Onlangs oordeelde de gemeente dat de hond door de eigenaar verplicht moest worden aangelijnd en gemuilkorfd. Bewoners vinden dat de gemeente veel eerder had moeten ingrijpen.

De gemeente oordeelt echter niets verkeerd te hebben gedaan. "Er waren in eerste instantie maar twee meldingen bekend bij de politie. De urgentie om direct adequate actie te ondernemen ontbrak hierdoor."

Bijtincidenten
Pas na de laatste melding bleek volgens de gemeente dat er meer bijtincidenten in de wijk hadden plaatsgevonden met deze hond. Dit kwam nadat de meldster van de klacht een buurtbijeenkomst had georganiseerd, met de politie en de gemeente erbij. Wel wil de gemeente onderzoeken of het voorstel van de PvdA Hoorn om alle incidenten met gevaarlijke honden te registreren, kan worden uitgevoerd.