HOORN -Wat is voldoende ruimte? 5 stoeptegels, 4 winkelmandjes, 5 miljoen grassprieten. 1,5 meter afstand houden is, samen met het handen wassen en drukte vermijden, cruciaal in de strijd tegen het coronavirus. Daarom zijn er vanaf maandag 11 mei posters langs de weg, het fietspad en de stoep te zien en bijbehorende berichten op de gemeentelijke sociale mediakanalen. Burgemeester Nieuwenburg: ‘Alleen als we met elkaar vasthouden aan de basisregels, zijn versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk. Mijd daarom buitenshuis drukke plekken en momenten. Geef elkaar de ruimte op straat, in het park en de winkel. U houdt zich daar toch ook aan?’


Geef en neem ruimte
Ruimte in de maatregelen betekent ook meer mensen op straat. Elkaar ruimte geven en deze ook nemen is daarin heel belangrijk. De campagneposters tonen op meer dan 70 locaties hoeveel ruimte 1,5 meter eigenlijk is. Zo kunnen inwoners steeds weer een goede inschatting maken als zij onderweg zijn. Bij 25 knooppunten waar het drukker kan worden, zoals bij winkelcentra- en straten zijn de 1,5 meterstempels te zien: cirkels met 1,5 meter diameter die afstand houden benadrukken. En als het toch druk is, bijvoorbeeld op een zaterdagmiddag als u een boodschap haalt of een wandeling maakt in het park? Zoek dan een rustigere plek of kies een ander moment.

Eerst handen wassen
Ook de basisregel ‘vaker handen wassen’ is in de campagne opgenomen. Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig en goed de handen te wassen met water en zeep, verkleint u de kans dat uzelf of iemand in de omgeving ziek wordt.

Met schone handen voorkomt u dat bacteriën zich verspreiden. Was daarom uw handen in ieder geval vóór het eten klaarmaken, na het toiletbezoek, na hoesten of niezen in de ellenboog en nadat u buiten bent geweest. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Bedenk dus vlak voordat u thuis bent: eerst handen wassen.

Samenwerking rondom campagne
In samenwerking met Veiligheidsregio Noord-Holland Noord lanceert gemeente Hoorn deze postercampagne. Ook anderen regiogemeenten sluiten aan bij de campagne in de komende weken.