HOORN - IkPas is een landelijke campagne met het doel mensen bewuster om te laten gaan met alcohol. Wethouder Volksgezondheid Marjon van der Ven: "Samen met duizenden anderen ga ik graag de uitdaging aan. En ik roep alle inwoners op: doe mee! Ik wens de inwoners van de gemeente Hoorn een lang en gezond leven toe én met een gezonde leefstijl: niet roken, meer beweging, gezond eten en minder alcohol. IkPas / Dry January is daarbij een mooie challenge."

Inwoners

In Noord-Holland-Noord drinkt 85,4% van de inwoners van 18-65 jaar weleens alcohol. Van deze volwassenen is 10,8% een zware drinker; dat wil zeggen minimaal één keer per week zes of meer glazen alcohol op één dag voor mannen, en minimaal vier of meer glazen voor vrouwen. Daarnaast valt 17,4% van de volwassenen in de categorie overmatige drinker; waarbij mannen meer dan 14 glazen alcohol per week drinken en vrouwen meer dan 7 glazen. In Hoorn drinkt 82,9% van de inwoners van 18-65 jaar weleens alcohol. 7,5% van de volwassenen in Hoorn is een zware drinker en 15,3% van de volwassenen in Hoorn is een overmatige drinker. Dit blijkt uit de cijfers van de meest recente Gezondheidsmonitor van GGD Hollands Noorden.

Fitter
IkPas roept niet op om nooit meer alcohol te drinken, maar om in de maand januari even een pauze te nemen. Zo doorbreek je vastgeroeste patronen en is alcohol niet meer vanzelfsprekend. Veel deelnemers ervaren daarnaast ook lichamelijke voordelen. Zo voelt 62% zich bijvoorbeeld fysiek fitter, slaapt 55% van de deelnemers beter en verliest 32% gewicht. Een groot aantal deelnemers drinkt na deelname bewust minder alcohol dan daarvoor.

In Control of Alcohol & Drugs IkPas / Dry January wordt in december en januari in onze regio uitgedragen door 'In Control of Alcohol & Drugs'. Dit is een samenwerking van de 17 gemeenten uit Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio NHN, LINK jongerenwerk, Brijder Jeugd en GGZ NHN. Via (sociale) media roepen zij zoveel mogelijk mensen op om mee te doen aan Dry January. Daarnaast kun je vanaf deze week op straat IkPas posters tegenkomen en wordt de actie gepromoot via diverse partners en zorgverleners. Nieuwsgierig geworden of jij Dry January volhoudt? Meld je vanaf nu aan via www.ikpas.nl.