HOORN - De gemeenteraad heeft burgemeester Nieuwenburg gevraagd een onafhankelijk informateur aan te stellen. Deze informateur moet uitzoeken welke partijen in Hoorn het beste een stabiele coalitie kunnen gaan vormen.

De coalitiegesprekken in Hoorn liepen vast nadat vier partijen in een openbare verklaring zeiden niet meer mee te willen werken aan de coalitiegesprekken onder leiding van Fractie Tonnaer. Volgens GroenLinks, ÉénHoorn, VVD en D66 verliep het proces niet goed en onduidelijk.

Stabiele coalitie

Tijdens een extra raadsvergadering op dinsdag 5 april stelden de vier partijen daarom voor om een onafhankelijk informateur te benoemen. Deze zou in een open proces tot een stabiele Hoornse coalitie moeten komen. Hoewel meerdere raadsfracties moeite hadden met de inhoud en het uitbrengen van de openbare verklaring van de vier partijen, stemde de raad in met het voorstel voor een onafhankelijke informateur.

Onafhankelijk informateur

De gemeenteraad heeft burgemeester Nieuwenburg gevraagd om een onafhankelijk informateur te zoeken. De informateur krijgt de opdracht om zo snel mogelijk met alle partijen in gesprek te gaan en uit te zoeken welke partijen samen een stabiele coalitie kunnen vormen. De bevindingen van de informateur worden schriftelijk gedeeld met de raad. De raad wil de bevindingen bij voorkeur uiterlijk in de week van 25 april kunnen bespreken, of eerder als dat mogelijk is.