HOORN - De Hoornse kermis komt ook dit jaar weer op het Pelmolenpad. Dat besloot de gemeente nu het Kabinet er vooralsnog vanuit gaat dat de 1,5 meter afstand regel in ieder geval tot 13 augustus blijft gelden. In de binnenstad is de 1,5 meter regel niet te handhaven en de gemeente kan niet langer wachten om de voorbereidingen voor de kermis te starten. De kermis vindt plaats van zaterdag 7 tot en met zondag 15 augustus.

1,5 meter doorslaggevend

In 2020 organiseerde de gemeente Hoorn als een van de weinige gemeenten een coronaproof kermis, op het Pelmolenpad. De gemeente heeft nu besloten dat de kermis ook dit jaar weer op deze plek komt. ‘We hadden allemaal natuurlijk liever een normale kermis in de binnenstad gehad, legt wethouder Arthur Helling uit. ‘Maar op een normale kermis komen dagelijks honderden en soms zelfs duizenden bezoekers af. Dan kunnen we de 1,5 meter afstand in de binnenstad echt niet garanderen. Daarbij moesten we nu de knoop doorhakken, om de voorbereidingen te kunnen starten.’

58 attracties
Wethouder Helling benadrukt dat de kermis op het Pelmolenpad ook dit jaar weer compleet en uitdagend wordt. ‘Bezoekers en exploitanten waren vorig jaar heel positief over de alternatieve kermis. Het decor is natuurlijk anders, maar we gaan onze traditie van de jaarlijkse kermis in ieder geval voortzetten en voor jong en oud een mooie en ook grote kermis neerzetten.’ Op de kermis komen 58 attracties met voor elk wat wils, waaronder de Airborne Mega Booster, Toxic, Super Mouse achtbaan, Disco Jumper XXL en de zweeftoren.

Lappendag
Op maandag 16 augustus zou het normaal gezien Lappendag zijn, met de traditionele Lappendagmarkt. De markt kan echter om dezelfde redenen niet doorgaan: vanwege de 1,5 meter regel en de benodigde voorbereidingstijd. Of en op welke manier de horeca Lappendag kan gaan vieren, is nog niet zeker. Hierover onderhoudt de gemeente nauw contact met de horeca.