HOORN - De gemeente Hoorn voert per 1 juni 2019 toeristenbelasting in. Vanaf 1 juni 2019 betalen bezoekers vanaf 13 jaar 2,50 per persoon per overnachting, watertoeristen betalen 2 euro en mensen met een camper betalen 1,25 euro per persoon voor hun verblijf in Hoorn.

De gemeente schat in dat de toeristenbelasting jaarlijks bijna 5 ton gaat opbrengen. Dit geld wil de gemeente vooral investeren in bestaande en nieuwe voorzieningen en plannen om de stad nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers.

Voorstanders vinden het redelijk dat toeristen zelf meebetalen aan toeristische voorzieningen. Nu wordt dit geld opgebracht door de Hoornse inwoners. Daarbij is toeristenbelasting volgens hen heel normaal in andere gemeenten en wordt dit ook geaccepteerd door toeristen. Tegenstanders vrezen dat de invoering juist toeristen afschrikt en dat ondernemers worden opgezadeld met administratieve lasten.

Voorstellen om de toeristenbelasting pas per 1 januari 2020 in te voeren en om de watertoeristenbelasting te schrappen behaalden geen meerderheid. De raad nam wel het voorstel aan van Hoorn Lokaal, GroenLinks, ChristenUnie, CDA en Fractie Tonnaer om geen belasting te heffen voor kinderen onder de 13 jaar. Met die wijziging besloot de raad de toeristenbelasting in te voeren. Fractie Tonnaer, GroenLinks, CDA, PvdA, Sociaal Hoorn, Hoorn Lokaal en de ChristenUnie stemden voor. D66, de Hoornse Onafhankelijke Partij, VOCHoorn, VVD en De Realistische Partij stemden tegen de invoering van de toeristenbelasting.