HOORN - Mensen die hun sociale huurwoning uit worden gezet vanwege de vondst van wietteelt, komen tien jaar lang niet meer in aanmerking voor een nieuwe sociale huurwoning. Na kritische vragen van een raadslid dat hij deze straf buiten proportie vindt, antwoordt het college dat ze de straf wel degelijk rechtvaardig vinden.

"Wij zijn het niet met u eens dat de straf buiten proportie is en dat dit voor een ongewenste situatie zorgt. Het exploiteren van een wietkwekerij is een strafbaar feit en dit brengt grote risico's met zich mee. Het hanteren van een streng beleid is nodig voor een woningcorporatie om een geloofwaardig anti-hennep beleid uit te kunnen voeren."

Dit schrijft het college naar raadslid Roy Drommel van GroenLinks in Hoorn, nadat hij hen vragen stelde over het feit dat woningcorporaties nu het recht hebben om iemand die veroordeeld is voor een hennepkwekerij in zijn woning - tien jaar lang niet in aanmerking komt voor een nieuwe sociale huurwoning.

Straf is logisch
Volgens de gemeente ging dit in 2019 om totaal 12 woningen, waarbij de inwoners 'de dupe' zijn geworden van dit beleid. Ze blijft aangeven het beleid van de woningcorporaties te steunen. "Wij vinden het logisch dat illegaal gebruik van een woning niet beloond mag worden. Vooral als wordt gekeken naar de enorme krapte op de huidige woningmarkt."