HOORN - Burgemeester Jan Nieuwenburg is medeondertekenaar van het nieuwe drugsconvenant in Noord-Holland. Samen met 33 gemeenten, politie, het OM, en onder meer woningcorporaties, netwerkbeheerders en sociale diensten zijn nieuwe afspraken over onderling uitwisselen van informatie. Doel van de nieuwe afspraken is het nog beter opsporen van hennepkwekerijen en drugslabs.

Breder kijken, breder aanpakken
Druggerelateerde criminaliteit zorgt voor gevaar in woonwijken, op bedrijventerreinen en in het buitengebied. Denk aan ripdeals, brandgevaar door illegaal getapte stroom of gezondheidsrisico’s door stoffen die vrij kunnen komen. Vaak gaat drugscriminaliteit samen met belastingontduiking, intimidatie, uitkeringsfraude en het witwassen van crimineel geld. Door breder te kijken en breder samen te werken met instanties kunnen ook andere vormen van drugscriminaliteit aan het licht komen en worden aangepakt. Ook wordt meer kennis opgebouwd over de problematiek, aanpak en signalen. Met die kennis kan de gemeente ook de problematiek achter de voordeur, waarvan drugscriminaliteit vaak een gevolg is, aanpakken om herhaling te voorkomen.

Signalen herkennen
In Hoorn worden gemiddeld twee keer per maand drugspanden gesloten, grotendeels woningen, vanwege het aantreffen van hennepplantages. Vaak zijn signalen van wijkagenten, medewerkers van instellingen of meldingen bij Meld Misdaad Anoniem aanleiding voor de uiteindelijke vondst. Burgemeester Jan Nieuwenburg roept inwoners en ondernemers op ook te helpen bij het voorkomen van hennepkwekerijen en drugslabs door goed te weten welke signalen er zijn: ‘Het is dichterbij dan je soms denkt. Geblindeerde ramen, fel kunstlicht, vreemde figuren die vooral in de avond in en uit lopen, ronkend geluid van een afzuiginstallatie. Dus meld uw signalen. Hiermee vergroten we samen de veiligheid, van onszelf en van anderen.’

Vermoedt u een drugslab of hennepkwekerij?
Bel dan de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Zo helpt u ons verder onderzoek te doen, indien nodig op te treden, en de drugsproductie en drugshandel in Noord-Holland een halt toe te roepen. Meer informatie over de gevaren van drugsproductielocaties en hoe u ze kunt herkennen, vindt u op de website www.nhdrugsalert.nl.