HOORN - De gemeenteraad heeft unaniem besloten om opnieuw 1,6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor startersleningen. Starters op de woningmarkt kunnen met de gunstige lening makkelijker een koopwoning kopen. De regeling is het afgelopen jaar zeer populair gebleken.

De starterslening is een belangrijk instrument om mensen met een lager inkomen aan een koopwoning te helpen. Zeker in een tijd van snel stijgende huizenprijzen is dit van groot belang. Veel woningen zijn voor starters onbereikbaar zonder starterslening. Met de starterslening kunnen starters tegen gunstige voorwaarden maximaal 40.000 euro voor een woning lenen. Zij betalen de eerste drie jaar geen rente en aflossing. De gemeente leent dit geld. Dit komt dus niet uit de begroting.

Afgelopen jaar verstrekte de gemeente Hoorn 60 startersleningen. Dit jaar heeft de gemeente tot eind maart 27 leningen verstrekt. Het college wil graag opnieuw voor 40 aanvragen budget vrijmaken. Dat is een bedrag van 1,6 miljoen euro.

Wethouder Marjon van der Ven (o.m. wonen en stadsontwikkeling): 'De starterslening is een heel belangrijk instrument om jonge en startende kopers op de woningmarkt een kans te bieden, zeker nu de huizenprijzen nog steeds heel hoog zijn. Zo kunnen we jongeren en starters ook meer binden aan onze stad en regio.'