HOORN - Op woensdag 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dan bepaalt u als inwoner van Hoorn welke koers de stad de komende vier jaar gaat varen.

Op dezelfde dag kunt u ook stemmen voor het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. In de aanloop naar de verkiezingen beantwoorden we de meest gestelde vragen.

Wat is een ondersteuningsverklaring?

Politieke partijen die voor het eerst willen deelnemen aan de Hoornse gemeenteraadsverkiezing moeten minimaal twintig ondersteuningsverklaringen van kiezers inleveren voordat zij mee kunnen doen. Als kiezer kunt u een ondersteuningsverklaring afleggen voor een nieuwe partij. Met de ondertekening geeft u aan dat u vindt dat de betreffende partij mee mag doen aan de verkiezingen. U mag per verkiezing één verklaring inleveren.

Wanneer en hoe kan ik een ondersteuningsverklaring afleggen?

Van 22 januari tot 5 februari 2018 kunt u een ondersteuningsverklaring afleggen bij de balie in het stadhuis. U kunt hiervoor een afspraak maken op de pagina Ondersteuningsverklaring.

Voor het afleggen van een ondersteuningsverklaring neemt u mee:

  • de ingevulde ondersteuningsverklaring die u van de politieke partij hebt gekregen.
  • een geldig identiteitsbewijs.

De medewerker aan de balie controleert of u in Hoorn woont en kiesgerechtigd bent, hij of zij ondertekent het formulier en geeft het aan u terug. U levert het formulier vervolgens in bij de contactpersoon van de partij die u ondersteunt.

Voor welke partijen kan ik de verklaring afleggen?

De volgende politieke partijen hebben minimaal twintig ondersteuningsverklaringen van kiezers nodig om mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart 2018 in Hoorn: Sociaal Hoorn, Christen Unie, De Realistische Partij en Jezus Leeft.