HOORN - Vanaf 27 november staan de Hoofdtoren en de Nederlands Hervormde Dorpskerk aan de Westerblokker in de schijnwerpers. Dit is onderdeel van het plan om bijzondere panden aan de dorpslinten en in het historische centrum aan te lichten. Het Statenlogement en de Oosterpoort gingen deze panden al voor.

Wethouder Samir Bashara (erfgoed en monumenten): ‘Met het aanlichten van dit soort bijzondere panden, maken we het erfgoed van onze stad en dorpen nog zichtbaarder. Ze vertellen ieder hun eigen verhaal en verdienen het om in de spotlight te staan. Zo kunnen bewoners en bezoekers ook ’s avonds van deze gebouwen genieten. Het zijn twee mooie lichtpuntjes zo vlak voor de feestdagen!’.

Bijzondere panden
In totaal worden 7 monumenten in de gemeente Hoorn aangelicht. Het gaat om bijzondere panden die herkenbaar zijn in de historische dorpslinten en binnenstad. Naar verwachting volgen in de eerste helft van 2021 de Hervormde Kerk in Zwaag, De Waag en het Westfries Museum op de Roode Steen.

Duurzaam

Het aanlichten gebeurt op een duurzame manier met energiezuinige ledlampen op groene stroom. De lampen schakelen tegelijk met de straatverlichting in. Bij de kerk in Blokker gaan de lampen om 00.00 uur uit, bij de Hoofdtoren is dat om 02.00 uur.